Koalícia sa dohodla. Pri moratóriu chce prelomiť veto Čaputovej

TA3 TASR
26.11.2019 16:22

Vo vládnej koalícii je dohoda na tom, že chce prelomiť veto prezidentky Zuzany Čaputovej vo všetkých troch návrhoch zákonov, ktoré vrátila do parlamentu. Na brífingu to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Koalícia sa dohodla. Pri moratóriu chce prelomiť veto Čaputovej
SITA/Branislav Bibel

"Je dohoda vládnej koalície, že chceme prelomiť veto prezidentky, pretože máme na to svoje jasné argumenty," uviedol Fico s tým, že poslanci za Smer-SD podporia predĺženie moratória na prieskumy. Dodal, že budú čakať, či sa nájde v parlamente väčšina na opätovné schválenie predĺženia moratória. Ak sa nenájde, budú to poslanci podľa Fica rešpektovať.

Prezidentka vrátila novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorého súčasťou je návrh na predĺženie moratória na prieskumy zo súčasných 14 dní na 50 dní pred voľbami. Hlava štátu si myslí, že návrh je v rozpore napríklad s právom na informácie či právom na zhromažďovanie a šírenie informácií. Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na ústavný súd.

Hlava štátu tiež parlamentu na opätovné prerokovanie vrátila novelu zákona o náhradnom výživnom a verejnom obstarávaní. Pri novele zákona o verejnom obstarávaní súhlasila s výhradami Úradu pre verejné obstarávanie, ako aj pripomienkami odbornej verejnosti. Schválená právna úprava týkajúca sa náhradného výživného je zase podľa názoru prezidentky spôsobilá viesť k zvýšenej kriminalizácii väčšieho počtu občanov a k pokračujúcej neschopnosti uhrádzať určené výživné riadne a včas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok