Fico dal vyradiť zo schôdze desiatky bodov, opozícia sa hnevá

TA3 TASR SITA
26.11.2019 14:02

Poslanci nebudú rokovať o viac ako polovici návrhov zákonov, ktoré boli predložené na rokovanie 53. schôdze parlamentu. Ide o poslanecké návrhy, ktoré sú väčšinou v prvom čítaní. Rozhodlo o tom plénum hlasovaním na návrh Roberta Fica. Opozíciu to nahnevalo a považuje to za pošliapanie svojho základného práva. Už zbiera podpisy na mimoriadnu schôdzu. Fico argumentoval, že parlament potrebuje čas na rokovanie o štátnom rozpočte.

Fico: Načo riešiť zákony, ktoré nedokončia

Návrhy sa teda posúvajú až na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá však bude nevedno kedy, zrejme až po voľbách. Ficov návrh vyvolal kritiku opozície, týkal sa totiž aj zákonov "Lex Haščák", ktorými chcela koalícia PS/Spolu obmedziť moc oligarchov v zdravotníctve a v médiách.

Igor Matovič považuje vyradenie opozičných návrhov za pošliapanie základného práva predkladať návrhy zákonov na zlepšenie Slovenska. Skonštatoval, že poslanci sú platení a aj volení na to, aby predkladali návrhy zákonov, ktoré majú pomôcť občanom.

Líder OĽaNO si myslí, že poslanci by dokázali vytvoriť priestor na aktuálnej schôdzi na dostatočné prerokovanie návrhu rozpočtu verejnej správy na ďalší rok aj bez presunutia týchto bodov. Opozícia podľa Jany Cigánikovej zo SaS už zbiera podpisy na iniciovanie mimoriadnej schôdze NR SR. "Nedovolia nám pracovať. Chceme podávať návrhy, a dobré návrhy zákonov. Mohli sme veľa vecí zmeniť aj na tejto schôdzi," skonštatovala. Opoziční politici zdôraznili potrebu prerokovania návrhov zákonov, ide podľa nich o ich ústavné právo. 

Fico na brífingu vysvetľoval svoj pohľad na vec. "Mali sme dnes koaličnú radu a došlo k dohode vládnych strán, aby sa o zákonoch v prvom čítaní už nerokovalo", uviedol. Opozičným tvrdeniam o neústavnosti vyradenia návrhov sa vysmial. "Toto je posledná schôdza NR SR. Môže byť ešte jedna, ale tá sa bude týkať prípadných vrátených zákonov prezidentkou," pokračoval. Spýtal sa, načo sa zaoberať zákonmi, ktoré nestihnú byť dokončené a prečo má NR SR rokovať zbytočne.  "Platí zásada, že ak sú na konci volebného obdobia predložené zákony, ktoré nie je možné dorokovať, tak o týchto zákonoch sa nemôže rokovať," dodal s tým, že nemajú žiadny dôvod dovoliť opozícii, aby si z NR SR robili predvolebný míting.

Nebude Lex Haščák ani psi na reťazi

Poslanci budú na aktuálnej schôdzi rokovať o zákonoch vrátených prezidentkou, vládnych návrhoch zákonov, ako aj o návrhoch, ktoré sa týkajú štátneho rozpočtu. Na programe tiež zostávajú poslanecké návrhy, ktoré sú v druhom čítaní.

Plénum okrem Lex Haščák nebude rokovať napríklad aj o návrhu poslankyne Evy Antošovej zo SNS, ktorý by zakázal držanie psa na reťazi. Návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti sa nachádza v druhom čítaní. Poslanci tiež nebudú rokovať o obrannej a bezpečnostnej stratégii, ktorú do parlamentu predložili nezaradení poslanci. Takisto bol presunutý aj návrh zákona poslancov za Most-Híd, ktorým by chceli kodifikovať posunkový jazyk. Rokovať nebudú ani o opozičných novelách, ktorými chcú poslanci meniť rokovací poriadok.

Reforma nemocníc až o týždeň

Parlament tiež odobril presunutie hlasovania o reforme nemocníc, o ktorom by sa malo hlasovať o týždeň. O troch návrhoch zákonov z dielne ministerstva zdravotníctva vrátane stratifikácie budú poslanci hlasovať v utorok 3. decembra o 17.00 h.

Diskusia k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok začne v piatok od deviatej hodiny ráno. Dohodli sa na tom poslanci na grémiu ešte pred začiatkom schôdze. Zákon roka počíta v roku 2020 s deficitom 0,49 % HDP. Parlament bude však ešte predtým rokovať aj o zvýšení bankového odvodu od budúceho roka, pričom návrh má prerokovať v skrátenom režime.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok