Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelej inteligencii dôverujeme viac ako ľuďom

Umelej inteligencii dôverujeme viac ako ľuďom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Ericsson sa dlhodobo zaoberá rozvojom digitálnych technológií a mapuje trendy, ktoré ich využívanie prináša. V jednej zo svojich správ poukazuje na vývoj vzťahu respondentov k virtuálnym asistentom (Google Now, Alexa, Siri atď.).

Smartfón, najlepší priateľ človeka

 

Polovica súčasných používateľov virtuálnych asistentov predpokladá, že tieto technológie čoskoro porozumejú aj ich emóciám. Celkovo 42 % si myslí, že im smartfóny budú čoskoro dokonca rozumieť viac ako ich priatelia. Podľa 6 z 10 opýtaných budú do 3 rokov mainstreamom zariadenia, ktoré vnímajú a reagujú na našu náladu. Používatelia od virtuálnych asistentov do budúcna vyžadujú, aby vyhodnotili situáciu a pokiaľ je to potrebné, sami automaticky stíšili zvuk smartfónu alebo blokovali notifikácie. Používatelia veria, že umelá inteligencia bude poznať naše tajomstvá. V tom, že ich neprezradí, jej pritom dôverujú viac ako ľuďom.

Mentálna obezita

 

To, že sa bez rady od virtuálneho asistenta nebudeme schopní rozhodnúť, čo si dáme na raňajky, sa môže stať realitou. Celkovo 34 % jej používateľov by verilo umelej inteligencii vo veciach výživy, ale len 25 % z nich by v rovnakej oblasti verilo človeku. 34 % respondentov si myslí, že v dôsledku nadmerného používania virtuálnych asistentov vymizne kritické myslenie. 31 % očakáva, že budeme chodiť do „myšlienkových telocviční“, aby sme si precvičovali naše rozmýšľanie.

Bezdotyková spotreba

 

Celkovo 49 % používateľov virtuálnych asistentov by ich služby radi využili k automatickému nakupovaniu bežných vecí do domácnosti a 52 % používateľov by si želalo, aby automaticky riešili opravy a reklamácie domácich spotrebičov. Správu všetkých svojich financií by umelej inteligencii chcelo prenechať až 47 % percent používateľov.

Inteligentné hádky

 

Čo sa stane, keď si virtuálnych asistentov pustíme do rodinného života? Celkovo 47 % respondentov verí, že od rôznych virtuálnych asistentov dostanú na rovnakú otázku rôzne odpovede. Podľa 41 % opýtaných bude pre spokojný vzťah dôležité, aby boli virtuálni asistenti kompatibilní k ľudskému páru. Celkom 31 % predpokladá, že sa virtuálni asistenti v ich domove budú dohadovať tak, ako by to robili rodinní príslušníci.

Report spoločnosti Ericsson skúma postoj respondentov k virtuálnym asistentom.

(Zdroj: Tlačová správa Ericsson)