Barteková získala v skeete bronz, zlato pre Rhodeovú

TASR
29.7.2012 14:05

Slovenská strelkyňa Danka Barteková získala v skeete výkonom 90 bodov po k.o. rozstrele bronzovú medailu.

Barteková získala v skeete bronz, zlato pre Rhodeovú
SITA

Pozrite si medailón našej úspešnej strelkyne:

Slovenská výprava získala v nedeľu na OH 2012 v Londýne prvú medailu. V skeete žien sa o ňu zaslúžila 27-ročná Danka Barteková, ktorá vybojovala bronz. Členka Strediska štátnej športovej reprezentácie MV SR Bratislava si vystrieľala cenný kov výkonom 90 bodov, ale až po k.o. rozstrele s Ruskou Marinou Belikovou (4:3).

Zo zlata sa tešila Američanka Kimberly Rhodeová, ktorá v základnej časti výkonom 74 bodov vytvorila nový olympijský rekord. Ten starý držala obhajkyňa zlata spred štyroch rokov Chiara Cainerová z Talianska výkonom 72, teraz v Londýne do finále postúpila až ako šiesta po k.o. rozstrele so Švédkou Therese Lundqvistovou.

Rhodeová k olympijskému rekordu pridala vo finále aj vyrovnaný svetový rekord, ktorého spoludržiteľkou je práve Barteková. Zverenka trénera Juraja Sedláka v kvalifikácii dosiahla rovných 70 bodov. Začala v nej bezchybne, keď najskôr trafila všetkých 25 terčov. V druhej položke prišlo ale zaváhanie, no tri netrafené terče ju až tak nemuseli mrzieť, pretože až na bezchybnú Rhodeovú, zaváhali aj ďalšie strelkyne. V záverečnej položke pridala Barteková 23 trafených terčov a to znamenalo postup do finále z 2. miesta zo štvorbodovou stratou na Rhodeovú, ktorá v kvalifikácii netrafila iba jeden terč. Vo finále bola suverénkou a ostatným strelkyniam vzala hneď od začiatku vietor z plachiet.


"Peking som oplakala a teraz plačem znova. Ale je v tom veľký rozdiel, vtedy som plakala zo sklamania a teraz od šťastia," povedala po úspešnom k.o. rozstrele pre TASR Danka Barteková. Jej tréner Juraj Sedlák dodal: "Konečne sa prejavila naša spoločná 14-ročná drina a priniesla ovocie. Počas rozstrelu som ostarol možno aj o dvadsať rokov. Bolo to na infarkt."


Výsledky - skeet žien:
1. Kimberly Rhodeová (USA) 99 - vyrovnaný finálový svetový rekord (74 - nový olympijský rekord+25), 2. Wej Ning (Čína) 91 (68+23), 3. Danka Barteková (SR) 90 (70+20+4), 4. Marina Beliková (Rus.) 90 (69+21+3), 5. Chiara Cainerová (Tal.) 89 (67+22), 6. Christine Wenzelová (Nem.) 89 (68+21)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok