Opozícia rokovala o biči na oligarchov, SaS mala výhrady

TA3 TASR SITA
25.11.2019 13:00

Opozícia zasadla za okrúhly stôl a rokovala o súbore zákonov zvaných "Lex Haščák" z dielne PS/Spolu, ktoré majú pristrihnúť krídla oligarchii na Slovensku. Finančná skupina Jaroslava Haščáka Penta tvrdí, že Lex Haščák by bol protiústavný.

V prvom čítaní ho podporia

"Opozícia vie spolupracovať," začal líder progresívcov Michal Truban s tým, že Lex Haščák je pre PS/Spolu "veľká palica na veľký problém". Priznal, že partneri z opozície mali k zmenám menšie výhrady. O zákone sa má podľa Miroslava Beblavého rokovať v pléne už na budúci týždeň. Beblavý je presvedčený, že pripomienky zvyšku opozície "vedia zapracovať". Aj kiskovci zákon "principiálne podporujú", nadviazal Juraj Šeliga zo Za ľudí. "Filozoficky sa k tomuto návrhu hlásime a v prvom čítaní ho podporíme," uviedol aj šéf KDH Alojz Hlina.

Richard Sulík uviedol, že SaS je "rozhodne za to", aby sa vplyv finančných skupín obmedzil. Majú však "viacero obáv", že Lex Haščák sa môže buď dať ľahko obísť, môže z neho vzniknúť milónový spor, alebo sa môže ukázať jeho protiústavnosť. SaS sa po rokovaniach ešte na poslaneckom klube dohodne, ako hlasovať.

Prvý návrh zákona určuje, že jeden majiteľ nemôže naraz pôsobiť v oblasti zdravotných poisťovní, lekární a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Musí si jednu z nich vybrať," vysvetlil Beblavý. Od tohto opatrenia si podľa neho okrem iného sľubujú aj obmedzenie moci finančnej skupiny, ktorá dnes ovláda veľkú časť zdravotníctva. Druhý návrh rieši konflikt záujmov v médiách. Všetky médiá s obratom nad milión eur by sa mali zapisovať do protischránkového registra, aby bolo možné zistiť ich skutočného majiteľa. Zaoberá sa tiež veľkými médiami s obratmi nad päť miliónov eur, ktoré obchodujú so štátom alebo pôsobia v zdravotníctve.

Premiér hovorí o druhej firme

V diskusnej relácii Sobotné dialógy premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že Lex Haščák by sa mohol rozšíriť aj na inú firmu, ktorú však nechcel menovať. Najskôr sa podľa neho treba oboznámiť s detailmi návrhu. „Tiež sa musíme pozrieť, či je normálne, aby jedna veľká úspešná slovenská firma mohla v jeden moment financovať nejakú neziskovú organizáciu alebo viacero, oficiálne podporovať a sponzorovať konkrétnu politickú stranu, oficiálne sponzorovať, dotovať a dávať dary konkrétnemu denníku v tomto štáte. A tak asi by bolo treba aj takýto lex pripraviť,“ povedal v relácii premiér.

Návrhy zákonov predložili poslanci po zverejnení zvukovej nahrávky z kauzy Gorila a rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Z Gorily vyplývajú podozrenia z rozsiahlej korupcie, ktoré sa týkajú spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Penta odmieta, že by štát poškodila. Poslanci sa začnú návrhom Progresívneho Slovenska/Spolu a Lucia Žitňanskej zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 26. novembra.

Penta: Je to protiústavné

Návrhy zákonov Lex Haščák sú protiústavné a predstavujú neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv. Tvrdí to PR špecialista Penty Gabriel Tóth. Odvoláva sa na právne stanoviská od právnika a bývalého šéfa politickej strany Sieť Radoslava Procházku, advokátsku kanceláriu Mareka Benedika a právnickú firmu Dentons.

Tóth uvádza, že zákon, ktorý má zakázať krížové vlastníctvo v zdravotníctve, má podľa nich zásadné právne nedostatky. Zákaz krížového vlastníctva v súlade s ústavou by sa podľa neho musel vzťahovať výlučne len k „novým“ povoleniam. Podľa Penty by sa tak neobmedzilo jej podnikanie, ale dosiahol by sa presný opak. „Efektívne by zabránili, aby Pente v zdravotníctve vznikla v budúcnosti akákoľvek iná významnejšia konkurencia v podobe vstupu iného súkromného investora na trh,“ uvádza Tóth.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok