Bossovi takáčovcov rozšírili dôvody väzby. Súd vyhovel prokurátorovi

TA3 SITA
25.11.2019 12:35

Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí rozšíril dôvody väzby pre údajného šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku zvaného Kudla. Informovala o tom hovorkyňa súdu Alexandra Važanová. Dodala, že súd vyhovel sťažnosti prokurátora.

Akcia Apač

Prokurátor žiadal pre Kudličku väzbu pre všetky tri väzobné dôvody, teda hrozbu úteku, pokračovania v trestnej činnosti a tiež hrozbu ovplyvňovania svedkov. „Senát najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí v trestnej veci Ľubomíra K. zrušil uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu a sám rozhodol tak, že obvineného berie do väzby,“ informovala hovorkyňa. „Sťažnosť obvineného senát najvyššieho súdu zamietol ako nedôvodnú,“ dodala.

Špecializovaný trestný súd rozhodol o vzatí Kudličku do väzby ešte začiatkom novembra. Údajného bossa „takáčovcov“ zvaného Kudla zadržali pár dní po jeho trinástich „kolegoch“ zadržaných v rámci akcie Apač. Zadržanie Kudlu súvisí s vraždou Romana Krajčiho, ktorá sa stala v roku 2006 v Prievidzi. Proti rozhodnutiu súdu o vzatí do väzby podali sťažnosť Kudlička ako aj prokurátor.

Stotisícová kaucia

Niektorých takáčovcov zadržala polícia už začiatkom roku 2017. Dobrovoľne sa vtedy na polícii prihlásil Kudlička považovaný za nástupcu po prvotnom bossovi Jánovi Takáčovi, ktorého zavraždili v júli 2003. Kudlička sa neskôr dostal z väzby na kauciu stotisíc eur.

Takáčovci pôsobili najmä v bratislavskom Ružinove, ale aj v Petržalke a v centre hlavného mesta od 90. rokov 20. storočia. Zameriavali sa na výpalníctvo, gastronomické služby či herne. Neskôr začali pôsobiť aj na území Trnavského a Nitrianskeho kraja. Po smrti zakladateľa skupiny Jána Takáča v júli 2003, zavraždení Róberta Pála a zastrelení Jozefa Surovčíka v Senci sa stal údajným bosom skupiny práve Kudla. Popri skupinách sýkorovcov, piťovcov a svobodovcov boli takáčovci považovaní za najsilnejšiu skupinu operujúcu v rámci hlavného mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok