Odborom sa nepáči, že sa o vysokoškolskej novele diskutuje v lete

TASR
29.7.2012 08:50

Školského odborovému zväzu sa nepáči, že rezort pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) predložil novelu vysokoškolského zákona na pripomienkovanie v čase, keď má väčšina učiteľov dovolenky.

Odborom sa nepáči, že sa o vysokoškolskej novele diskutuje v lete
SITA

V novele by chceli zakotviť právo učiteľa na dlhodobý študijný pobyt v zahraničí po istom počte odpracovaných rokov, no tiež vypracovanie štátnej politiky racionálnej výživy pre vysokoškolákov.

"Odborové orgány a reprezentácia vysokých škôl vyjadrujú nesúhlas s termínom pripomienkovania tak významnej novely zákona z dôvodu, že väčšina zamestnancov vysokých škôl, ako aj ostatných zamestnancov univerzít čerpá dovolenky," napísalo v pripomienkach k novele Združenie vysokých škôl a priamo riadených organizácií odborového zväzu. Pripomienky odbory zverejnili na svojej internetovej stránke. Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák na výhradu odborov reagoval s tým, že rezort má úprimný záujem, aby novela vysokoškolského zákona čím skôr odstránila nedostatky, ktoré dnes sprevádzajú univerzitnú činnosť. "Momentálne prebiehajú všetky legislatívne procesy s tým, že v každej etape prísne sledujeme dodržanie celej procedúry," uviedol Kaliňák.


Podľa odborárov sa v súčasnosti žiadny orgán nestará o racionálnu výživu študentov vysokých škôl, hoci podľa nich tvoria významný populačný súbor - asi 300.000 ľudí. "Správne výživové návyky získané na vysokej škole majú predpoklad prenášať sa do ďalšieho života osoby študenta a jeho rodiny a tak zlepšovať zdravotný stav celej populácie," argumentuje podpredseda odborového zväzu Miroslav Habán.


V zákone by chceli odborári zakotviť aj nárok učiteľov vysokých škôl s päťročnou praxou na pobyt na renomovanom zahraničnom pracovisku v dĺžke aspoň pol roka. Po desaťročnom pracovnom pomere na tej istej škole by mal mať učiteľ podľa nich právo na aspoň ročný študijný pobyt v zahraničí. "Aktuálne mobilitu žiada predseda (Európskej komisie, pozn. TASR) Barroso od učňov v rámci tézy 'mládež v pohybe', prečo ju neumožniť učiteľom vysokých škôl. Zároveň by to aj ovplyvnilo lepšie čerpanie prostriedkov z Európskych programov," dôvodí Habán. Ministerstvo tvrdí, že sa nebráni žiadnej pripomienke, ktorá by vylepšila existujúci systém. Ku konkrétnym pripomienkam odborov sa však nechcelo vyjadrovať, keďže nie je ukončené pripomienkové konanie. "Nebude korektné, aby sme sa v tomto momente vyjadrovali k návrhom, ktoré budú predmetom spoločného rokovania s autormi pripomienok," zdôvodnil Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok