V Čile vládnu protesty, podľa mimovládky sú útoky polície cielené

TA3 TASR
22.11.2019 08:16

Čilský prezident Sebastián Piňera vo štvrtok vyhlásil, že polícia možno pri potláčaní nedávnych protestov, ktoré si vyžiadali už 23 obetí na životoch, nedodržala pravidlá. Miestna prokuratúra bude zároveň vyšetrovať, či čilské bezpečnostné zložky neporušovali aj ľudské práva.

Piňera to uviedol po tom, ako ľudskoprávna organizácia Amnesty International zverejnila správu, v ktorej odsúdila "taktiku úmyselného" zraňovania demonštrantov čilskými bezpečnostnými zložkami. "Ak pravidlá neboli dodržané - a ja si myslím, že to je v niektorých prípadoch možné -, bude to predmetom vyšetrovania zo strany prokuratúry a sankcionované súdom," uviedol čilský líder na stretnutí s predstaviteľmi zahraničných médií.

Čilský Národný inštitút pre ľudské práva (INDH) informoval o tom, že počas demonštrácií bolo zranených až 2000 osôb. Zdravotnícke organizácie zároveň poukazujú na to, že viac ako 280 ľudí utrpelo poranenia očí spôsobené gumovými projektilmi. Nepokoje si podľa INDH nevyžiadali obete na životoch v radoch polície, mnohí príslušníci bezpečnostných zložiek však utrpeli zranenia.

Prokuratúra v súvislosti s protestmi vyhlásila, že od 31. októbra začala 1089 trestných vyšetrovaní pre údajnú policajnú brutalitu, 24 pre podozrenie z mučenia a deväť pre údajné pohlavné zneužívanie alebo znásilnenie. Piňera už v minulosti odsúdil policajné násilie, pričom vyhlásil, že "ani policajti, ani demonštranti sa nedočkajú beztrestnosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok