Najvyšší súd rozhodol o treťom aktérovi nástenkového tendra

TA3 TASR
21.11.2019 11:18

Na trojročný podmienečný trest so štvorročným odkladom odsúdil senát Najvyššieho súdu Zdenku Kudláčovú, obžalovanú v kauze nástenkového tendra. Zároveň jej NS udelil peňažný trest vo výške 6000 eur. V kauze už odsúdili na dlhoročné tresty dvoch bývalých ministrov.

Najvyšší súd rozhodol o treťom aktérovi nástenkového tendra
TASR/Marko Erd (ilu)

Na rovnaký trest ju odsúdil Špecializovaný trestný súd 10. apríla tohto roka. NS SR skonštatoval, že ŠTS vyhodnotil dôkazy správne a vina referentky pre verejné obstarávanie bola preukázaná. Zamietol teda nielen jej odvolanie, ale aj odvolanie prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry.

Súd nenašiel žiadne pochybenia, ktoré by mohli by viesť k tomu, že počítačové údaje Kudláčovej boli zaistené nezákonným spôsobom. NS SR čiastočne vyhovel odvolaniu prokurátorky, v tom, že nie je pravda, že by Kudláčová pomohla pri odhalení trestnej činnosti. Kudláčová nemôže vykonávať akúkoľvek činnosť v súvislosti s verejným obstarávaním počas štyroch rokov. "Obžalovaná bola úplne na konci tohto reťazca," uviedol mimo iného predseda senátu NS SR. Verdikt senátu je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.

NS SR pre kauzu nástenkového tendra v novembri minulého roka právoplatne odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Janušek dostal 11 rokov a Štefanov deväť. Súd ich uznal vinnými z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade Zdenky Kudláčovej však vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju opätovne prerokoval a nanovo rozhodol.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli obaja odsúdení ministri za SNS. Jediným záujemcom, a teda aj víťazom tendra, bolo konzorcium firiem Avocat a Zamedia, obe boli blízke vtedajšiemu šéfovi koaličnej SNS Jánovi Slotovi. Škoda, ktorá vznikla štátu pri tendri, dosiahla podľa prvostupňového súdu približne 12,7 milióna eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok