Španielska vláda uvoľňuje podmienky pre podnikanie obchodníkov

SITA
28.7.2012 13:29

Španielska vláda predlžuje otváracie hodiny v obchodoch a rozhodla sa siahnuť aj na tabu - popoludňajšiu siestu. Súhlasila aj s tým, aby sa počet nákupných nedieľ zvýšil z 12 na 16 v roku.

Španielska vláda uvoľňuje podmienky pre podnikanie obchodníkov
SITA

Počas siesty medzi 14. a 16. hodinou už nemusia byť predajne zatvorené. Španielsky kabinet od opatrení očakáva, že turisti budú mať viac času a pohodlia pri nákupoch, čo by malo viesť k rastu tržieb obchodnej siete.

Obchody budú môcť byť otvorené týždenne až 90 hodín namiesto doterajších 72. Predajne s menšou predajňou ako 300 štvorcových metrov môžu byť otvorené ľubovoľne podľa rozhodnutia majiteľa. Uvoľňujú sa aj podmienky pre obchodníkov v turistických regiónoch. Ich predajne môžu byť stále otvorené aj počas nedieľ a sviatkov. Opatrenie sa bude vzťahovať na mestá nad 200.000 obyvateľov. Ich zariadenia musia do roka poskytnúť viac ako milión nocľahov a musí ich navštíviť viac ako 400.000 dovolenkárov z výletných lodí.

Zahraniční turisti sa doteraz neustále sťažovali, že si v popoludňajších hodinách nemôžu nič nakúpiť. Dokonca počas siesty nefungovali ani reštaurácie. Pritom ročne navštevuje krajinu okolo 57 miliónov zahraničných turistov. Vlani minuli počas pobytu 54 miliárd eur a ich výdavky medziročne vzrástli o 7,9 %.
Odvetvie turizmu už dosiahlo na hrubom produkte krajiny podiel 10,2 %.
Informovala o tom agentúra DPA.

Témy: vláda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok