Harabin sa s ĽSNS nespojí, chce chrániť pred úchylnými experimentmi

TA3 TASR
14.11.2019 15:05

Nacionalisti sa nespoja do veľkého koaličného bloku. Líder strany Vlasť Štefan Harabin a šéf ĽSNS Marian Kotleba sa spolu postavili pred novinárov a informovali o výsledkoch spoločného rokovania. Nedohodli sa - Vlasť ide do volieb samostatne a Kotleba odišiel ešte pred koncom tlačovej besedy.

Ide vraj o každý hlas

Strana Vlasť pôjde do volieb v roku 2020 samostatne, uviedol to Harabin po stretnutí s predstaviteľmi ĽSNS. "Pre ochranu národných záujmov Slovenska a jeho obyvateľov je lepším riešením ísť do volieb samostatne, aby neprepadol ani jeden jediný hlas všetkých tých ľudí, ktorým ide o normálne Slovensko a ktorí chcú našu vlasť ochrániť pred úchylnými ultraliberálnymi experimentmi zbohatlíkov," vysvetlil Harabin.

Harabin poukázal na to, že hoci majú s ĽSNS veľa spoločných tém, majú aj veľa rozdielov. Tvrdí, že na rozdiel od Vlasti nemá ĽSNS konkrétne riešia na mnohé problémy v sociálnych, ekonomických a zdravotníckych témach. Šéf strany Vlasť zdôraznil, že nasledujúce voľby rozhodnú o charaktere a budúcej podobe Slovenska. Vlasť chce však podľa jeho slov pokračovať v spájaní sa za normálne Slovensko nie však formou volebnej koalície, ale vytvorením širokého bloku normálnych politických strán.

Líder ĽSNS Marian Kotleba po rokovaní doplnil, že na stretnutie prišli s úprimným záujmom. Zabezpečiť chceli podľa jeho slov to, aby vo voľbách neprepadli hlasy žiadnych voličov. "So stranou Vlasť sme sa však napokon na spoločnom postupe nedohodli," skonštatoval Kotleba. Vysvetlil, že ĽSNS napríklad nesúhlasí s tým, že Vlasť necháva priestor na spoluprácu so Smerom-SD. Podotkol, že Smer-SD je zodpovedný za stav, v akom sa Slovensko nachádza.

Memorandum ĽSNS a štyroch strán

Kotleba pritom v stredu oznámil podpis memoranda so štyrmi ďalšími menšími stranami - Priama demokracia, Doma dobre, Národná koalícia a KDŽP - Aliancia za Slovensko. Okrem kotlebovcov ide o strany s veľmi nízkymi preferenciami. Memorandum obsahuje pätnásť programových bodov, s ktorými chcú strany osloviť voličov. Kotleba po podpise vyhlásil, že od roku 1993 v žiadnych voľbách nemal národne a kresťansky cítiaci volič takú príležitosť dať svoj hlas silnému bloku, ktorý dáva jednoznačnú istotu, že jeho hlas neprepadne.

„Kým dnes z každej strany počúvame reči, ako je potrebné, aby sa sily netrieštili a ani jeden hlas kresťanského a národného voliča neprepadol, tak my sme tvrdo pracovali na programových prienikoch všetkých piatich strán. Naším cieľom je záchrana Slovenska ako domoviny pre naše deti tak, aby mohli vyrastať v normálnom štáte a nie v štáte ovládanom oligarchami a v krajine, ktorá by bola humpľovaná extrémnymi liberálmi,“ uviedol predseda ĽSNS. Medzi bodmi memoranda bola „obnova štátnej suverenity“, potravinovej a energetickej sebestačnosti, ale aj návrat strategických podnikov do rúk štátu či zriadenie jednej zdravotnej poisťovne. Nechýbajú ani záväzky k ochrane manželstva a zavedeniu hmotnej zodpovednosti politikov. Súčasťou memoranda je aj rozdelenie 150 miest na spoločnej kandidátke ĽSNS. Štyrom menším stranám by malo patriť 35 miest.

Súčasťou memoranda, ktoré podpísala ĽSNS so stranami Priama demokracia, Doma dobre, Národná koalícia a KDŽP, je aj rozdelenie 150 miest na spoločnej kandidátke ĽSNS. Štyrom menším stranám by malo patriť 35 miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok