Belizská vláda je odhodlaná vyhostiť Karola Mella

TASR, TA3
27.7.2012 17:51

Belizská vláda je odhodlaná presadiť príkaz na vyhostenie Karola Mella, ktorý na Slovensku čelí obvineniam z dvojnásobnej vraždy. V rozhovore pre server 7newsbelize.com to uviedol belizský minister pre imigráciu Godwin Hulse.

Belizská vláda je odhodlaná vyhostiť Karola Mella
TA3

"Podpísal som príkaz (na vyhostenie) po náležitých konzultáciách so šéfom imigračného úradu, políciou a ďalšími zainteresovanými stranami a my dúfame, že sa nám tento príkaz podarí vykonať," objasnil minister pozíciu svojej vlády k prípadu Karola Mella.

Podľa jeho slov sa malo vyhostenie uskutočniť už v deň vydania príslušného príkazu (16. júla), čo sa nestalo v dôsledku chyby belizskej polície. To ihneď využili právnici Karola Mella, ktorí požiadali Najvyšší súd Belize o zablokovanie deportácie na 28 dní. Minister Hulse však vo štvrtkovom rozhovore zdôraznil, že jeho vláda je odhodlaná vyhostenie slovenského občana nakoniec presadiť. A to napriek tomu, že Belize nemá so Slovenskou republikou uzavretú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie.

"Nemáme právo tvrdiť vláde suverénneho štátu, že jej občan nemá byť vrátený do vlasti. Keby išlo o obvineného občana Belize, ktorý ušiel do inej krajiny, tiež by sme v zásade trvali na jeho vrátení, aby tu mohol predstúpiť pred súd", konštatoval Hulse. Podľa neho by sa mal Karol Mello zodpovedať zo vznesených obvinení úradom svojej vlasti. V prípade, že bude oslobodený, môže sa opäť vrátiť na Belize, kde má legálne povolenie na trvalý pobyt.

Karola Mella zatkli 11. júla v Belize vyše roka po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004, ako aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho z toho istého roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok