Smer má o moratóriu rokovať s Mostom. Siahli na práva, tvrdí Heger

TA3 SITA
9.11.2019 13:57

Hlasovanie o prelomení veta prezidentky v prípade predĺženia moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky zo 14 na 50 dní pred voľbami bude mať inú podobu. Uviedol to podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

Smer má o moratóriu rokovať s Mostom. Siahli na práva, tvrdí Heger
TASR/Jakub Kotian

Blanár v relácii RTVS argumentoval tým, že teraz vedia, že zaň hlasovala Ľudová strana Naše Slovensko. „Musíme to vyhodnotiť. Rokovať budeme s Mostom-Híd. Poznáme ich názor, budeme rokovať o našich argumentoch,“ uviedol s tým, že Smer s ĽSNS nespolupracuje.

Predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduard Heger kritizuje snahu predĺžiť moratórium. „Už len čakám, kedy nám zakážete aj dýchať,“ adresoval Blanárovi. Ako dodal, proti predlžovaniu moratória je tiež premiér Peter Pellegrini. „Vidíme, že ani v strane nie je jednota,“ myslí si opozičný poslanec. Predĺžením moratória chcú podľa Blanára chrániť voliča pred manipuláciou. Heger v tom vidí zásah do Ústavy SR. „Ústava hovorí, že máme právo na slobodu prejavu a právo na informácie je zaručené. Je to strata súdnosti, keď siahate občanom na ich základné práva,“ myslí si Heger.

Blanár tvrdí, že v okolitých krajinách robia prieskumy inštitúcie kontrolovateľné verejnosťou. Heger tvrdí, že u nás existujú agentúry, ktoré robia prieskumy poctivo, ale aj také, ktoré vzniknú mesiac alebo dva pred voľbami a nevieme, ako k číslam preferencií prišli. „Ak sa chceme baviť o zlých a dobrých agentúrach, poďme sa o tom rozprávať. Zákaz nie je cesta. Otvorme debatu, či zriadiť štátnu agentúru,“ uviedol Heger. Blanár reagoval, že v Smere sú „za akékoľvek dobré riešenia, ktoré ľudí ochránia pred manipuláciou“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok