Brexit dohnal muža na psychiatriu. Pozor na politické napätie

TA3 ČTK
9.11.2019 20:00

Odborný časopis British Medical Journal informoval o prípade muža, ktorého v súvislosti s brexitom postihla akútna psychóza. Je to dôkaz, že v čase zvýšeného politického napätia je nevyhnutné viac sledovať psychicky labilných ľudí, píše taliansky denník La Repubblica.

Brexit dohnal muža na psychiatriu. Pozor na politické napätie
SITA/AP

Až príliš skutočný stres

Spory okolo Brexitu, stret generácií, neustále sa striedajúce vlády. Čím viac sa zdá termín odchodu Británie z Európskej únie blízko, tým viac vyvoláva situácia autentickú kolektívnu psychózu. A stres začína byť pre niektorých poddaných Jej Veličenstva až príliš skutočný. Potvrdil to aj prípad, o ktorom informoval British Medical Journal, a v ktorom išlo o akútnu psychózu v súvislosti s brexitom.

Muž bol pri prijatí do nemocnice zmätený, nepokojný a nedokázal reagovať či normálne komunikovať. Niekoľko hodín pred hospitalizáciou mal halucinácie a upadol do hlbokého stavu paranoje. Myslel si, že ho sledujú, že ho chce ktosi zavraždiť, ale aj, že je priamym účastníkom diskusií, ktoré počul v rádiu a televízii.

Bola to typická psychotická kríza. V rodine podľa ošetrujúceho lekára nebol predtým žiadny prípad duševnej choroby, pacient však prežil podobný, hoci oveľa menej závažný stav, keď bol vystavený ťažkému stresu v zamestnaní niekoľko rokov predtým. Okrem toho, pri brexitových udalostiach prežíval zároveň tlak v rodine aj v práci, ako potvrdila jeho manželka. Po oznámení výsledkov hlasovania o odchode Británie z Únie sa muž začal obávať o svoj život a spustila sa uňho obsesia v súvislosti s incidentmi s rasovým pozadím.

Antidepresíva pre Britániu

Po hospitalizácii dostal muž upokojujúce lieky a predpísali mu antipsychotiká na tri týždne. Po dvoch týždňoch v nemocnici sa mohol vrátiť domov, našťastie už žiadne príznaky duševnej choroby neprejavoval. Prípad mal teda šťastný koniec. Lekári však odporúčajú, aby sme si v období vypätej politickej situácie viac všímali psychicky labilné osoby. Včasná diagnóza je kľúčová.

Podobné psychické krízy majú často pôvod v období kulminujúceho stresu. A že brexit je pre Britov stresujúci, je viac než jasné. Prieskumy ukazujú, že odchádzanie Británie z EÚ je najmä pre mladých Britov častým zdrojom úzkosti. V dôsledku brexitu v Británii dokonca rastie užívanie antidepresív, píše La Repubblica.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok