V Španielsku prudko narastá počet hladujúcich ľudí

TA3, TASR
27.7.2012 08:32

Ekonomická kríza zmenila Španielsko spôsobom, aký si nepamätajú ani staršie generácie. Od milodarov nie sú závislí len ľudia z chudobných štvrtí, hlad zasiahol aj oblasti, v ktorých si donedávna spokojne žila stredná vrstva. Mnohí z tých, ktorí do nej patria, sa obracajú o pomoc na Červený kríž.

Miera nezamestnanosti vzrástla na rekordných 24,6 %

Počet nezamestnaných v Španielsku vzrástol v 2. štvrťroku 2012 na najvyššiu úroveň od polovice 70. rokov, keď sa krajina po smrti diktátora Francisca Franca vrátila k demokracii. Dôvodom je zvýšené prepúšťanie v dôsledku obáv firiem z pokračujúcej recesie a krízy dôvery medzi spotrebiteľmi.

Počet nezamestnaných Španielov sa v 2. štvrťroku zvýšil medzikvartálne o 53.500 na 5,7 milióna. Miera nezamestnanosti tak vzrástla o 0,19 % a dostala sa na rekordnú úroveň 24,6 %. Na porovnanie, za 1. štvrťrok dosiahla miera nezamestnanosti 24,4 %. Informoval o tom dnes španielsky štatistický úrad INE.      Najdramatickejšia situácia je v kategórii mladých ľudí do 25 rokov, kde nezamestnanosť dosahuje 53 %.

Zvýšil sa aj počet domácností, kde sú bez práce všetci členovia. Ich počet, ktorý už za 1. kvartál dosiahol 1,7 milióna, vzrástol v porovnaní s 1. štvrťrokom o ďalších 9300.  Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok