Spúšťajú elektronickú databázu slovenských potravín a výrobcov

TA3 TASR
7.11.2019 12:51

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka spúšťa nové opatrenie na podporu slovenských potravinárov. Elektronická databáza slovenských potravín a ich producentov Slovak Food Export by mala pomôcť slovenským výrobcom nadväzovať obchodné kontakty v zahraničí.

Spúšťajú elektronickú databázu slovenských potravín a výrobcov
SITA/Michal Svítok (ilustračná fotografia)

Matečná: Otvorili sme dvere potravinárom

Podľa šéfky rezortu Gabriely Matečnej práve cez podporu exportných aktivít potravinárov vedie cesta, ako znižovať negatívne obchodné saldo Slovenska v potravinách, posilniť domácu produkciu a tým zvýšiť našu potravinovú sebestačnosť.

„Keď som prebrala vedenie agrorezortu, podpora expanzie slovenských potravinárov do zahraničia neexistovala. Na významných potravinárskych výstavách chýbal národný stánok, absentovali cielené podujatia pre potravinárov, veľvyslanectvá a zastupiteľské úrady nemali žiadne údaje o slovenských potravinách. Rozhodli sme sa to zmeniť. Rozcestovali sme potravinárov a otvorili im dvere aj na ťažko dostupné trhy, kde uzavreli nové kontrakty. Teraz prichádzame s podporou slovenskej obchodnej diplomacie,“ uviedla Matečná vo štvrtok počas otvorenia Exportného dňa na výstave Gastra & Kulinária v Nitre.

Prezentácia našich produktov v zahraničí

Elektronická databáza slovenských výrobcov a potravinárskych výrobkov slúži na prezentáciu slovenských produktov v zahraničí. Prihlásiť sa do nej môže bezplatne každá slovenská potravinárska výrobná spoločnosť, ktorá exportuje do zahraničia alebo to má vo svojej dlhodobej stratégii.

„Databáza slúži na prezentovanie slovenského potravinárstva a našich produktov pre veľvyslancov a diplomatov počas ich rokovaní a pri hľadaní nových odbytových možností pre slovenské spoločnosti. Zároveň ju budeme distribuovať zahraničným veľvyslanectvám a ekonomickým diplomatom, ktorí majú v portfóliu územie Slovenska. Databáza je určená aj pre všetkých zahraničných nákupcov, distribútorov, importérov, zástupcov maloobchodných a veľkoobchodných sietí,“ povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Databáza je dostupná na stránke www.bestslovakfood.com a spravuje ju MPRV SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok