Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická prilba, ktorá mení tvar pre lepšiu aerodynamiku a chladenie

Cyklistická prilba, ktorá mení tvar pre lepšiu aerodynamiku a chladenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V športovej cyklistike môže každá nepatrná výhoda priniesť veľký rozdiel v jazde, či už ide o úsporu gramov s ultraľahkými fľašami alebo o vylepšenie zdvihu pedálov pre lepší záber. No cyklistická prilba navrhnutá pre maximálnu ventiláciu nie je z hľadiska aerodynamiky práve najlepšia. To chcú zmeniť austrálski vedci, ktorí pracujú na jej dynamickej verzii.

Väčšina cyklistických prílb sú statické výrobky, ktoré sa nemenia tak, aby vyhovovali rôznym podmienkam pretekov. Prilby na časovky bývajú navrhnuté tak, aby nemali takmer žiadne odvetrávanie s dôrazom na aerodynamiku, no kvôli tomu sa dajú nosiť iba krátku dobu, aby sa športovec neprehrial. Na pretekoch, ako je známa Tour de France, však každá etapa trvá niekoľko hodín a tak sa používajú prilby, ktoré majú istú rovnováhu medzi aerodynamikou a vetraním, no nie sú optimalizované pre extrémy.

V snahe priniesť cyklistickú prilbu, ktorá môže jazdcom zabezpečiť určité vetranie a optimálnu aerodynamiku, navrhli austrálski vedci z Deakinovej univerzity prilbu vyrobenú 3D tlačou, ktorá otvára svoje prieduchy iba v prípade potreby. Nazýva sa Dynaero a je vybavená Bluetooth modulom pre bezdrôtové pripojenie k počítačom a senzorom prepojeným s bicyklom alebo smartfónom. Vďaka tomu dokáže prilba otvárať a zatvárať vetracie otvory a reagovať tak na zmeny teploty, rýchlosti alebo iných podmienok. Vlastná mobilná aplikácia pritom využíva vstavaný akcelerometer pre určenie rýchlosti a riadi otváranie prieduchov.

3D tlačený prototyp cyklistickej prilby Dynaero.

Budúce verzie prilby by mali byť schopné spolupracovať s radom cyklistických a nositeľných snímačov. Projekt je však zatiaľ v počiatočnom štádiu, no vyrobený 3D tlačený prototyp už bol otestovaný vo veternom tuneli, kde sa porovnávala s komerčnými modelmi. Vedci tvrdia, že vysoko citlivá prilba Dynaero dokáže uzavrieť vetranie počas rýchlych klesaní z kopca alebo pri šprinte, čo potenciálne maximalizuje aerodynamický výkon cyklistu o 3,7 percenta. Počas stúpania do kopca sú prieduchy otvorené, čím sa zvýši prietok vzduchu a cyklista sa môže ochladiť. To sa môže odzrkadliť na jeho výkone aj zdraví.

Prilba Dynaero by podľa súčasných predpisov v cyklistike nemala byť povolená, no podľa vedcov vyvoláva záujem a mohla by byť vstupnou bránou k tomu, aby sa takéto technológie začali udomácňovať aj v pelotóne.

3D tlačený prototyp cyklistickej prilby Dynaero vo veternom tuneli.