Moratórium potrebujeme, je absurdné. Aké sú reakcie na veto prezidentky

TA3 TASR SITA
6.11.2019 15:40

Zuzana Čaputová sa rozhodla, že nepodpíše návrh na predĺženie moratória na predvolebné prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami. Návrhom, ktorý prešiel najmä hlasmi Smeru-SD, SNS, ĽSNS, sa bude opäť zaoberať parlament. Pozrite si, aké sú reakcie politikov na prezidentské veto.

Moratórium potrebujeme, je absurdné. Aké sú reakcie na veto prezidentky
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Smer vidí konflikt záujmov

Minister práce Ján Richter zo Smeru-SD si myslí, že parlament by mal 50-dňové moratórium na prieskumy opätovne schváliť. "Potrebujeme predĺžené moratórium. Či to má byť desať, 15, 20, 100 dní a tak ďalej, v tomto prípade by mali povedať skôr odborníci. Ja si myslím, že tie prieskumy zásadne ovplyvňujú voličov a ovplyvňujú aj preto, lebo viaceré sú veľmi pochybné. Nechcem povedať otvorene, že kúpené v prospech niekoho, ale minimálne vyvolávajú isté pochybnosti, a preto sa hľadajú aj takéto opatrenia," povedal Richter. Smer tvrdí, že „prezidentka Čaputová je v istom konflikte záujmov, keďže je jasné, že prieskumné agentúry využívala vo svojej prezidentskej kampani veľmi intenzívne“. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré poskytol hovorca strany Ján Mažgút.

Opozičná strana SaS víta, že prezidentka novelu vetovala. Strana je tiež pripravená koordinovať s prezidentkou kroky na podanie zákona na Ústavný súd, informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. "Oceňujeme, že prezidentka vypočula našu výzvu a nepodpísala päťdesiatdňové moratórium na prieskumy, ktoré je podľa nás absurdné a v zjavnom rozpore s Ústavou SR," uviedol podpredseda parlamentu Martin Klus. Strana si tiež myslí, že takéto zmeny by sa mali prijímať na základe konsenzu a nemali by sa prijímať štyri mesiace pred parlamentnými voľbami.

Prezidentka sa podľa lídra Spolu Miroslava Beblavého postavila "proti snahe koalície Fico, Danko a Kotleba obmedziť právo ľudí na informácie." Vo voľbách podľa neho je a musí zostať pánom volič a volička. "Nikto nemá nárok brániť im robiť rozhodnutia na základe informácií, ktoré sú dostupné v každej normálnej demokratickej krajine. Na schôdzi parlamentu, samozrejme, rozhodnutie pani prezidentky podporíme. A keby to nepomohlo a korupčno-fašistická koalícia by prelomila prezidentské veto, budeme práva ľudí brániť ďalej aj na ústavnom súde," dodal Beblavý.

Most asi zákon nepodporí

Poslanci koaličného Mosta-Híd za zákon hlasovať pravdepodobne nebudú. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár novinárom povedal, že navrhne poslaneckému klubu, aby v prípade, že prezidentka vetuje zákon o predĺžení moratória, nehlasoval za jeho opätovné schválenie. Podľa Bugára to, že Ľudová strana Naše Slovensko hlasuje s koalíciou, je zlá vizitka do budúcnosti. Novelu v októbri podporil spomedzi poslancov Mosta-Híd len Elemér Jakab, ostatní členovia klubu hlasovali zväčša proti.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban označil rozhodnutie prezidentky „za správne rozhodnutie vetovať pokus Hnedej koalície - Danko, Fico, Kotleba - kriviť pravidlá volebnej súťaže“. Napísal to na svojom facebookovom profile. Podľa Trubana „ľudia moratórium na prieskumy nechcú, chcú mať prístup k informáciám a sami sa rozhodnúť, ako s nimi naložia“. Ak parlament veto Zuzany Čaputovej prelomí, musí podľa lídra PS novela ísť na Ústavný súd.

V stredu prezidentka Zuzana Čaputová nepodpísala novelu, ktorá predlžuje moratórium na predvolebné prieskumy z pôvodných 14 na 50 dní pred voľbami. Ak poslanci jej veto prelomia, podá návrh na ÚS SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok