Nespokojní učitelia v Česku štrajkujú, niektoré školy zatvorili

TA3 TASR
6.11.2019 07:30

V Českej republike zatvorili mnohé školy a v niektorých sa vyučuje v obmedzenom režime. Dôvodom je štrajk učiteľov, ktorí nie sú spokojní s výsledkami rokovaní o zvyšovaní ich platov.

Došla im trpezlivosť

V Česku prebieha v stredu jednodňový štrajk učiteľov za vyššie platy. Podľa ministerstva školstva sa doň zapojila desatina až štvrtina škôl. Informoval o tom Deník N a portál Tn.cz televízie Nova. Pre zapojenie do štrajku sa v niektorých školách rozhodli až na začiatku tohto týždňa a rodičia teda informovali deti v poslednej chvíli. Oznámenie o zapojení do štrajku muselo byť zverejnené na budovách školy alebo na ich informačných kanáloch najneskôr v utorok o 10.00 h.

"Ospravedlňujeme sa rodičom, bohužiaľ, asi sme im narobili veľké starosti," povedal riaditeľ základnej školy v Zlíne na Slovenskej ulici Otto Procházka. Učiteľka Martina Boušková ho doplnila: "Dôvod na štrajk je jednoduchý. Došla nám trpezlivosť." Niektoré školy v stredu zatvorili úplne, iné nechcú nechať rodičov najmenších detí "v štichu". Naopak, v českej obci Jarošov pri Uherskom Hradišti štrajkujú aj učitelia materskej školy. V Zlíne zavreli len tri školy, lebo podľa niektorých riaditeľov bol štrajk vyhlásený veľmi narýchlo.

Podľa člena Rady hlavného mesta Praha Víta Šimrala za stranu Piráti sa v metropole zavrie 37 zo 195 základných škôl a v ďalších 18-tich bude výučba čiastočne obmedzená. Oznámil to na Twitteri. Z 299 materských škôl sa úplne zatvorí 11 a šesť ich obmedzí prevádzku. "Údaje máme takmer kompletné, nedodali ich len Praha 9, 10 a 16," uviedol ešte.

Žiadajú o dodržanie sľubu

Odbory sú s počtom štrajkujúcich škôl spokojné a pripravené "pritvrdiť" v boji o vyššie mzdy - napríklad aj týždňovým štrajkom. Žiadajú dodržanie sľubu, ktorým im dala vláda vlani v januári. Premiér Andrej Babiš vtedy povedal, že platy učiteľov chce jeho vláda v roku 2019 navyšovať o 15 percent s tým, že polovica pôjde na tarify a polovica do netarifnej zložky. Riaditelia musia dostať vyššie kompetencie a hospodáriť s týmito peniazmi, dodal Babiš.

Tento týždeň však vláda schválila prídavok osem percent do tarifných zložiek a ďalšie dve percentá na odmeny. "Toto je prvý štrajk, ktorý vyprovokoval predseda vlády. Vyprovokoval ho osobne, pretože sa nedá sľubovať každému všetko," komentoval vývoj situácie predseda opozičnej ODS a bývalý minister školstva Petr Fiala, ktorého citoval spravodajský server TN.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok