Odvod prinesie 144 miliónov, Kamenický ho predloží na vláde

TA3 TASR
5.11.2019 15:32

Minister financií Ladislav Kamenický predloží na stredajšie rokovanie vlády návrh na zdvojnásobenie osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií s účinnosťou od budúceho roka. Podľa rezortu je to opatrenie, ktoré prinesie dodatočné zdroje do štátnych finančných aktív. Súčasťou novely zákona bude aj predĺženie účinnosti tohto odvodu. SaS Kamenického pre návrh budúcoročného rozpočtu kritizuje.

Odvod prinesie 144 miliónov, Kamenický ho predloží na vláde
SITA/Branislav Bibel

Odvod navrhujú zvýšiť na 0,4 %

V súčasnosti banky platia odvod vo výške 0,2 % z hodnoty svojich pasív vykazovaných v súvahe. Od budúceho roka sa má odvod podľa návrhu rezortu financií zvýšiť na 0,4 %, čo znamená, že banky v roku 2020 odvedú do štátnych finančných aktív o 144 miliónov eur viac.

"Mojím prvoradým cieľom je, aby bol rozpočet na budúci rok schválený tak, aby deficit verejných financií v roku 2020 nepresiahol 0,49 % hrubého domáceho produktu. V predvolebnom období a pri opatreniach, ktoré prechádzajú Národnou radou SR, je však tento cieľ stále ohrozený, preto som zareagoval na výzvu Koaličnej rady a predložím na rokovanie vlády návrh novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií," vysvetlil v stanovisku pre médiá Kamenický.

Na vykrytie finančných kríz

Bankový odvod platí na Slovensku od roku 2012 a bol zavedený na vykrytie prípadných budúcich finančných kríz a ochranu stability bankového sektora na Slovensku. Finančné prostriedky sú vedené na osobitnom účte štátnych finančných aktív.

Čistý zisk bankového sektora na Slovensku po zdanení bol v roku 2018 takmer 640 miliónov eur a za prvý polrok tohto roka dosiahol hodnotu 346 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o dve percentá. Ziskovosť bankového sektora meraná priemernou hodnotou rentability vlastného kapitálu bánk je v krajinách Európskej únie v priemere 6,5 %, zatiaľ čo na Slovensku je to podľa rezortu viac ako 11 %. Ministerstvo bude o novele zákona, tak ako je zvykom pri podobných zákonoch, informovať aj Európsku centrálnu banku.

Bankový odvod platí na Slovensku od roku 2012 a bol zavedený na vykrytie prípadných budúcich finančných kríz a ochranu stability bankového sektora na Slovensku.

SaS pre rozpočet zvoláva výbor

Kamenický v návrhu budúcoročného rozpočtu klame, tvrdí SaS. Návrh rozpočtu na rok 2020 vraj ráta s príjmami, ktorých zdroje ešte nie sú schválené a neráta s výdavkami na opatrenia, ktoré už schválené boli. SaS chce preto zvolať mimoriadny výbor NR SR.

Diera vo verejných financiách sa tento rok podľa poslanca SaS Mariána Viskupiča stále zväčšuje aj napriek prísľubom ministra financií, že vláda bude šetriť. Aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť podľa neho odhaduje, že deficit verejného rozpočtu bude tento rok približne 1,2 miliardy eur, čo je oproti odhadu z minulého mesiaca asi o 60 miliónov eur viac.

Minister financií Kamenický podľa Viskupičových slov nezvláda svoju úlohu. "Sledujeme rozpad verejných financií v priamom prenose. Čo je však najhoršie, táto situácia nie je spôsobená tým, že by boli výpadky príjmov štátneho rozpočtu. Spomaľovanie ekonomiky sa zatiaľ ešte neprejavuje na príjmoch rozpočtu, tie sa plnia. Problém je v tom, že vláda nevie šetriť. Rozpočtové výdavky rastú raketovým tempom a pán minister nemá schopnosti niečo urobiť," povedal Viskupič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok