V Sýrii zomierajú desiatky ľudí, Kurdi ovládli sever

TA3, TASR, SITA
26.7.2012 16:20

Prudké boje pokračujú v sýrskom hlavnom meste Damasku i v druhej najväčšej metropole Aleppo. Kurdská menšina sa údajne zmocnila piatich miest na severe krajiny, na hranici s Tureckom. To situáciu "pozorne sleduje."

V Sýrii zomierajú desiatky ľudí, Kurdi ovládli sever
SITA

Boje pokračujú v Damasku aj v Aleppe

Prudké boje pokračujú vo štvrtok už šiesty deň v niekoľkých predmestiach druhého najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo (Halab). Sýrska vláda poslala v stredu do mesta tisíce vojakov s tankami a obrnenými vozidlami s cieľom vyhnať povstalcov, ktorí získali kontrolu nad časťami 2,5-miliónovej komerčnej metropoly. Boje prebiehajú aj vo viacerých okolitých dedinách, ktoré armáda ostreľuje.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv vo štvrtok informovala, že napriek bojom sa v niektorých štvrtiach konajú masové demonštrácie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. V stredu si boje v Aleppe vyžiadali životy najmenej 19 civilistov a troch povstalcov, počet zabitých vládnych vojakov nie je známy.

Menej intenzívne boje pokračujú aj v Damasku a v palestínskom utečeneckom tábore Jarmúk. Vládnym jednotkám sa podľa aktivistov podarilo získať kontrolu nad väčšinou hlavného mesta. Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv tiež informovala, v celej krajine v stredu zahynulo najmenej 143 ľudí vrátane 75 civilistov. Násilnosti si od marca minulého roku vyžiadali aspoň 19 000 obetí.

Turecko nebude tolerovať kurdskú samosprávu v Sýrii

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že Turecko "nebude tolerovať" vznik Kurdmi riadeného regiónu v Sýrii. Erdoganove vyjadrenia nasledovali po správach, že kurdskí povstalci a Strana sýrskej demokratickej únie prevzali kontrolu nad piatimi mestami pri sýrsko-tureckej hranici.

Turecko sa obáva, že vznik kurdskej vlády v severnej Sýrii by mohol znamenať aj nové útočisko pre kurdských povstalcov, ktorí bojujú za autonómiu na juhovýchode Turecka. Erdogan uviedol na tlačovej konferencii, že turecké ozbrojené sily a ďalšie inštitúcie pozorne sledujú vývoj situácie.

Premiér dodal, že turecký minister zahraničných vecí sa na budúci týždeň stretne s kurdskou regionálnou vládou v Iraku, aby sa podelil o obavy Turecka. Predseda vlády tiež zdôraznil, že Turecko možno podnikne kroky proti "teroristickej" organizácii v severnej Sýrii, ak ju bude pokladať za hrozbu. Premiér mal na mysli zakázaných kurdských militantov.

"Nedovolíme teroristickej organizácii zakladať tábory v severnej Sýrii a ohrozovať Turecko," povedal Erdogan na tlačovej konferencii. "Ak bude potrebné podniknúť nejaký krok proti tejto teroristickej organizácii, určite ho podnikneme," dodal premiér. Erdogan pred odchodom do Londýna ešte povedal, že sýrsky prezident Bašár Asad a jemu blízki spolupracovníci sa chystajú na odovzdanie moci a už prebiehajú prípravy na "novú éru" v Sýrii, južnom susedovi Turecka.

Saudská Arábia: Sýrsky generál sa pokúša zjednotiť opozíciu

Brigádny generál Manáf Tlas, jeden z najvyššie postavených dezertérov z režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, vyhlásil, že pomôže zjednotiť rozdrobenú sýrsku opozíciu v krajine a mimo nej, aby sa dohodla na pláne prevzatia moci.

Tlas v interview pre noviny Ašark al-Awsat v saudskoarabskom meste Džidda takisto povedal, že sa snaží získať podporu Saudskej Arábie a ďalších veľmocí. "Diskutujeme s... ľuďmi mimo Sýrie, aby sme sa dohodli s tými v krajine," uviedol Tlas pre noviny. "Odišiel som zo Sýrie... aby som sa zo všetkých síl pokúsil pomôcť zjednotiť čestných ľudí vo vnútri krajiny aj mimo nej a vypracovať cestovnú mapu, ako dostať Sýriu z tejto krízy," vysvetlil.

Tlas je bývalým priateľom prezidenta Asada a mohol by zohrať úlohu v procese prechodu moci. "Zo Sýrie som neodišiel preto, aby som riadil prechodné obdobie," upozornil Tlas. "Uvedomujem si, že toto je ťažká fáza... Pre jedného človeka je ťažké niesť zodpovednosť za takúto fázu," povedal ďalej Tlas.

"Skupina ľudí (vrátane opozície) z vnútra Sýrie a mimo Sýrie by mala spolupracovať na uskutočnení tejto fázy," uviedol Tlas. Brigádny generál bol sunnitským členom Asadovho najbližšieho kruhu spolupracovníkov, ktorí pochádzajú prevažne zo šiitskej menšiny alawitov, a zároveň vysokopostaveným predstaviteľom Republikánskych gárd. Režim opustil začiatkom tohto mesiaca.

V dedinách na Golanských výšinách žije asi 20 tisíc Sýrčanov patriacich ku komunite Drúzov. Až doteraz sa zdráhali otvorene kritizovať režim Bašára Asada. Báli sa, že by sa to dostalo až do Damasku. To sa ale začalo pomaly meniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok