Spolupráca s Čínou bude rozhodujúca, vyhlásil Macron

TA3 TASR
5.11.2019 12:51

Francúzsko-čínske partnerstvo v oblasti klímy a biodiverzity je ešte potrebnejšie. Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron počas svojej návštevy v krajine červeného draka. Macron reagoval na krok Spojených štátov amerických, ktoré spustili proces odstúpenia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Francúzsko skritizovalo rozhodnutie USA, ktoré deň predtým oficiálne začali s procesom odstúpenia od parížskej klimatickej dohody. Hoci išlo zo strany Washingtonu o očakávaný krok, Paríž v súvislosti s ním vyjadril ľútosť a uviedol, že "francúzsko-čínske partnerstvo v oblasti klímy a biodiverzity je tak ešte potrebnejšie". Macron, ktorý je momentálne na návšteve Číny, podpíše v stredu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dokument, ktorý okrem iného deklaruje "nezvratnosť" parížskej klimatickej dohody, informoval Elyzejský palác.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok oznámil, že OSN zaslal oficiálny list, čím sa začal proces odstúpenia USA od parížskej klimatickej dohody, ktorý by mal potrvať rok. Pompeo v zdôvodnení zopakoval tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že ustanovenia tejto dohody predstavujú nespravodlivú záťaž pre americkú ekonomiku.

USA sú prvou krajinou, ktorá sa rozhodla od parížskej dohody odstúpiť. Úmysel odstúpiť avizoval Trump už v júni 2017, niekoľko mesiacov po svojom nástupe do úradu. Pravidlá dohody však znemožňovali Spojeným štátom odstúpiť počas obdobia prvých troch rokov od ratifikácie dohody zo 4. novembra 2016.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok