Vypovedala i novinárka, ktorá spovedala Kočnera ako študentka

TA3 SITA TASR
5.11.2019 12:47

V zmenkovej megakauze vypovedala aj mladá novinárka. Obžalovaní Marian Kočner ani Pavol Rusko podľa Niny Sobotovičovej v rozhovoroch o kauze Markíza z roku 2017 nespomenuli existenciu zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Uviedla to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu.

Vypovedala i novinárka, ktorá spovedala Kočnera ako študentka
TASR/Martin Baumann

O Valkovi ani jeden nehovoril

Rozhovor s oboma aktérmi kauzy z roku 1998 robila Sobotovičová vo februári 2017 ešte ako študentka žurnalistiky pre svoju bakalársku prácu. Témou boli práve udalosti okolo takzvanej kauzy Gamatex. Podľa Sobotovičovej jej Rusko v rozhovore uviedol, že s pomocou spoločnosti CME vtedy odkúpili od vtedajších majiteľov spoločnosť Gamatex, ktorá mala voči televízii pohľadávky za 80 miliónov korún, a vec tým bola podľa neho uzavretá.

Uviedla tiež, že v rozhovoroch s Kočnerom ani s Ruskom nepadlo v súvislosti s kauzou meno právnika Ernesta Valka. Práve on prišiel podľa obžalovaných s myšlienkou na riešenie situácie okolo televízie vystavením zmeniek.

Rozhovor s oboma aktérmi kauzy z roku 1998 robila Sobotovičová vo februári 2017 ešte ako študentka žurnalistiky pre svoju bakalársku prácu.

Fiľo svoj podiel predal Kováčikovi

O televíznych zmenkách nevedel ani niekdajší spolumajiteľ Markízy a jeden z najbohatších Slovákov, podnikateľ Milan Fiľo. Majiteľ ružomberských papierní Fiľo mal pred Špecializovaným trestným súdom vypovedať už skôr ako v utorok, vtedy sa však na súd nedostavil.

"Nikdy som nepočul o zmenkách," odpovedal Fiľo na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu. Svoj obchodný podiel v Markíze predal vtedajšiemu majiteľovi spoločnosti Forza Jánovi Kováčikovi, čo okolo roku 2006 ukončilo jeho pôsobenie v televízii.

O zmenkách nepovedal ani novým majiteľom

Väzobne stíhaný podnikateľ Kočner a bývalý riaditeľ televízie Markíza Rusko čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Trestnému procesu predchádzala séria občianskoprávnych pojednávaní, v rámci ktorých Kočner požadoval vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000. Žalovaným v prvom rade bol Rusko. Keďže ten uviedol, že na vyplatenie nemá potrebné finančné prostriedky, zaplatiť by ich musela spoločnosť Markíza - Slovakia ako žalovaný v druhom rade.

Markíza dlhodobo spochybňuje pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Taktiež argumentovala, že Rusko pri predaji svojho vlastníckeho podielu v spoločnosti kupujúcim zatajil podpis zmeniek a tie neboli registrované v účtovných dokladoch. Podľa Markízy neevidovali vlastníctvo zmeniek ani spoločnosti Kočnera, ktoré ich údajne vlastnili, konkrétne Inkasný servis a neskôr Správa a inkaso zmeniek. Markíza sa tiež odvoláva na znalecký posudok vypracovaný Národnou kriminálnou agentúrou, ktorý spochybňuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000. Ešte v občianskoprávnom konaní spoločnosť navrhovala skúmanie zmeniek zahraničným expertom, súd to však zamietol a v prípade jednej zo zmeniek v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Markíza sa však odvolala.

Zmenky podľa Ruska zachránili Markízu

Znalecké posudky v tomto prípade predložili aj Kočner s Ruskom, pravosť zmeniek však podľa Markízy nepreukázali. Spoločnosť takisto pripomína, že podľa Kočnera a Ruska navrhol situáciu okolo kúpy Gamatexu riešiť prostredníctvom zmeniek dnes už nebohý právnik Ernest Valko, ktorý vystupoval ako právny poradca Gamatexu. „Valko by sa v roku 2000 poradenstvom pre Gamatex dostal do zjavného konfliktu záujmov, keďže bol podpredsedom Rady Slovenskej republiky pre rozhlasové a televízne vysielanie, ktorá rozhodovala o licencii v prípade daného sporu,“ konštatuje Markíza.

Rusko trvá na svojej verzii, že zmenky boli súčasťou urovnania kauzy Gamatex. Pokiaľ by ich ako vtedajší riaditeľ televízie nevystavil, mohlo to podľa neho ohroziť existenciu Markízy a hrozila by jej strata licencie. Viacerí bývalí predstavitelia Markízy však pred súdom popreli, že by o existencii zmeniek vedeli. Rusko to vysvetľuje tým, že zmenky neuviedol v účtovníctve, ktoré bolo podľa neho vinou jeho vtedajšej spoločníčky Volzovej v zlom stave. Volzovú pritom viní aj z uznania neexistujúceho dlhu, pre ktorý sa podľa neho televízia dostala do dražby. O zmenkách tiež Rusko nepovedal novým majiteľom Markízy, ktorým predal svoj vlastnícky podiel. Dôvodom podľa neho bolo, že si myslel, že dlh bude môcť uhradiť sám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok