KDH sa chce po zrušení imunity zamerať na mandáty a sudcov

TASR
26.7.2012 14:33

Kresťanských demokratov teší, že si poslanci dokázali zrušiť trestnoprávnu imunitu. Podľa šéfa Jána Figeľa ide o kvalitatívny posun slovenského parlamentarizmu a posilní to aj dôveryhodnosť zákonodarného zboru. KDH chce ísť v posilňovaní dôvery ešte ďalej.

KDH sa chce po zrušení imunity zamerať na mandáty a sudcov
SITA

Mieni sa usilovať o presadenie princípu jeden mandát stačí. "Je to pre dobro slovenského parlamentarizmu a demokracie," odôvodnil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Figeľ.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský odôvodnil zámer zaviesť nezlučiteľnosť poslaneckého mandátu s inou volenou funkciou tým, že aj prax ukazuje neschopnosť vykonávať viaceré funkcie dostatočne dobre. "Robiť dve roboty dostatočne dobre sa nedá," poznamenal s tým, že poslanci by mali byť v absolútnom nasadení v práci pre ľudí. Toto riešenie podľa neho viac sprofesionalizuje výkon poslaneckého mandátu. KDH je v tejto otázke otvorené diskusii.

Figeľ doplnil, že zavedenie princípu jeden mandát stačí "stojí za to úsilie, aj keby to malo trvať desať rokov". Dekádu nespomínal Figeľ náhodou. Pripomenul, že toľko času ubehlo odvtedy, čo kresťanskí demokrati prvýkrát predložili návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity dodnes, kedy poslanci odsúhlasili jej zrušenie.

Hrušovský doplnil, že zrušenie trestnoprávnej imunity postavilo konečne ľudí a poslancov na rovnakú úroveň pred zákonom. "Splnili sme náš cieľ," povedal. Dodal, že KDH je aj za zrušenie sudcovskej imunity, avšak zatiaľ sa nenašla dohoda naprieč celým politickým spektrom. Táto otázka je však stále otvorená. "Vítame rokovania. Kresťanskí demokrati sú na takéto riešenia pripravení," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok