Blízky východ je svedkom najväčšej výmeny väzňov za posledné štvrťstoročie

TASR, foto: TASR
18.10.2011 08:28

Islamistické palestínske hnutie Hamas dnes po vyše piatich rokoch zajatia prepustilo uneseného izraelského vojaka Gilada Šalita a odovzdalo ho egyptským predstaviteľom.

Začala sa tak realizovať zložitá dohoda o výmene väzňov, v rámci ktorej budú stovky palestínskych väzňov prepustené za Šalita, uneseného člena posádky izraelského tanku. Uniesli ho v roku 2006 pri cezhraničnom útoku a odvliekli do Gazy, kde ho Hamas zadržiaval.


Egypt ani Izrael správu o prepustení Šalita oficiálne ešte nepotvrdili. Začiatok výmeny oznámili nemenovaní palestínski predstavitelia a potvrdil ju aj izraelský vojenský rozhlas, ktorý citoval izraelských činiteľov.


Vojaka už previezli z pásma Gazy do Egypta, oznámila agentúra AP. Terénne vozidlo so Šalitom rýchlo prešlo cez hranicu do Egypta a potom sa rovnako rýchlo dnes nadránom vrátilo do Gazy.


Izrael má v rámci starostlivo zorganizovanej výmeny väzňov prepustiť v priebehu dneška 477 palestínskych väzňov. Ďalších 550 takýchto väzňov má byť prepustených v inom, neskoršom termíne. Celkovo sa dostane na slobodu 1027 väzňov.


Uvedených 477 väzňov už opustilo väznice a odišlo na miesta prepustenia. Informovala o tom hovorkyňa Izraelskej väzenskej služby Sivan Weizmanová.


Väčšina z väzňov bola dovezená na izraelsko-egyptský hraničný priechod Kerem Šalom a na vojenskú základňu Ofer neďaleko mesta Ramalláh na západnom brehu Jordánu.


Na ceste sú už iba dva konvoje prevážajúce 187 väzňov z väznice Keciot v južnom Izraeli a smerujú na hraničný priechod Kerem Šalom. Ich príchod sa očakáva čoskoro.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok