Lesy nebudú musieť odviesť milióny, štát chce za to nové stromy

TA3 TASR SITA
4.11.2019 12:38

Štátnym lesom zrejme prvýkrát v histórii odpustia povinný odvod, ktorým každoročne prispievali do štátneho rozpočtu sumou 5 miliónov eur. Lesníci sa však musia zaviazať, že urobia množstvo kompenzačných opatrení.

"Tento odvod nebudeme od Lesov SR požadovať, ponecháme ho priamo štátnemu podniku, ale budeme za to žiadať zintenzívnenie výsadby nových stromov, respektíve použitie menej invazívnych metód ťažby," uviedol premiér Peter Pellegrini.

Ušetrené prostriedky by mali lesníci využiť na zdynamizovanie obnovy lesov postihnutých kalamitou, myslia si premiér a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Uviedli to pri pracovnej ceste v Banskobystrickom kraji, kde si boli pozrieť ťažbu kalamitného dreva a novú výsadbu priamo v teréne a rokovali s vedením štátneho podniku Lesy SR v priestoroch Odštepného závodu v Kriváni v okrese Detva.

Premiér zdôraznil, že pre neho aj pre ministerku je prioritou zvýšiť aktivity v oblasti boja proti klimatickým zmenám, investovať viac do nových stromov a do vodozádržných opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok