Šéf parlamentu oficiálne vyhlásil termín parlamentných volieb

TA3 TASR
4.11.2019 09:28

Voľby do NR SR budú v sobotu 29. februára 2020. Termín vyhlásil predseda parlamentu Andrej Danko. Od utorka sa teda oficiálne začína aj predvolebná kampaň. Pôjde o ôsme parlamentné voľby v histórii samostatného Slovenska.

Voľby majú byť podľa Danka bojom programov a toho najlepšieho, čo dokážu strany ponúknuť voličom. "Chcel by som požiadať politické strany a ich lídrov o férový politický zápas," zdôraznil. Občanov zas Danko vyzval, aby sa zaujímali o budúcnosť Slovenska a volili zodpovedne. "Váš hlas môže rozhodnúť o tom, akú pozíciu bude mať Slovensko v nadchádzajúcich štyroch rokoch," zdôraznil Danko a apeloval na voličov, aby nenechali svoj hlas prepadnúť.

Politické strany, hnutia či koalície majú podľa zákona podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania sa volieb zapisovateľovi štátnej komisie. Zaplatiť musia volebnú kauciu 17.000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Oficiálna volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov. Podľa Dankových slov by sa mala začať v utorok. Politické subjekty môžu na kampaň minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Musia mať transparentný účet. Kampaň sa končí volebným moratóriom, teda 48 hodín pred dňom konania sa volieb. Voliť môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov. V parlamentných voľbách sa dá voliť aj zo zahraničia, a to poštou. Treba však o to požiadať. Možno to urobiť listom alebo elektronicky. Hlasovať možno v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku, nielen v mieste trvalého bydliska. Potrebný je na to však hlasovací preukaz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok