Buďte na nich tvrdší, vyzvali čínske médiá po útoku na agentúru

TA3 TASR
4.11.2019 06:57

Čínske štátne médiá vyzvali úrady na "tvrdší postoj" voči protestujúcim v Hongkongu, ktorí cez víkend poškodili priestory štátnej tlačovej agentúry Sinchua a iné budovy. Štátny denník China Daily v úvodnom článku kritizoval "svojvoľné" útoky "naivných" demonštrantov a dodal: "Sú odsúdení na neúspech jednoducho preto, že ich násilie sa stretne s plnou váhou zákona."

Buďte na nich tvrdší, vyzvali čínske médiá po útoku na agentúru
SITA/AP

Polícia použila v sobotu slzotvorný plyn voči protestujúcim oblečeným v čiernom, keď sa v Hongkongu rozpútali jedny z najhorších násilností za uplynulé týždne. Demonštranti poškodili stanice metra a viaceré budovy vrátane prevádzky spoločnosti Starbucks. Päťmesačné protivládne protesty v bývalej britskej kolónii sú najväčšou výzvou pre vládu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, odkedy koncom roka 2012 prevzal vedenie krajiny.

Protestujúci sú rozhnevaní tým, čo vnímajú ako zasahovanie Pekingu do slobôd priznaných Hongkongu po návrate pod čínsku správu v roku 1997, vrátane jeho právneho systému. Čína takéto obvinenia popiera.

Denník Global Times v nedeľu odsúdil konanie protestujúcich a vyzval na zásah hongkonských úradov. "Vzhľadom na symbolický obraz Sinchuy je poničenie jej pobočky provokáciou nielen pre vládu zákona v Hongkongu, ale aj ústrednú vládu a čínsku pevninu, čo je hlavným zámerom výtržníkov," napísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok