Banky zaplatia štátu viac, poslanci schválili mimoriadny odvod

SITA, TASR
26.7.2012 11:22

Parlament schválil navýšenie osobitného odvodu pre banky. Na základe novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií sa s účinnosťou od posledného tohtoročného kvartálu rozšíri základ pre výpočet odvodu aj o retailové vklady, pričom banky budú musieť zaplatiť aj mimoriadny odvod.

Banky zaplatia štátu viac, poslanci schválili mimoriadny odvod
SITA

Zároveň prešli aj pozmeňujúce návrhy týkajúce sa postupného znižovania sadzby odvodu a dočasného odpustenia poplatkov bánk do Fondu ochrany vkladov. Ak zákon podpíše prezident, nadobudne účinnosť 1. septembra 2012.

Bankový odvod by mali banky platiť, kým sa nenaplní rezolučný fond do výšky jednej miliardy eur. Po získaní 500 mil. eur od bánk klesne sadzba z 0,4 % na 0,2 % a po získaní 750 mil. eur na 0,1 %. A neskôr sa zruší pri spomínanej sume 1 mld. eur. Rezort financií vníma ako kľúčové to, že sa rozšíril základ pre výpočet odvodu. Pôvodný návrh hovoril o sadzbe 0,4 % z korporátnych depozít, no prišlo rozšírenie aj o retailové vklady a celkový odvod sa tak zvýši dvojnásobne. Výška odvodu v budúcom roku tak bude 200 mil. eur. Mimoriadny odvod sa týka len tohto roku vo výške zhruba 50 mil. eur. 

Cieľom dočasného zrušenia príspevku do Fondu ochrany vkladov je odstrániť duplicitné zaťaženie. Príspevok do fondu sa znižuje na nulu v treťom a štvrtom kvartáli, platiť by to malo aj v budúcom roku. No ako uviedol poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), odpustenie poplatkov do fondu je kartelovou dohodou medzi ministerstvom financií a bankami. "Na jednej strane sa vláda tvári, aký má bič na silné banky, na druhej strane jej odpúšťa poplatky, ktoré sú samozrejmé. Dôsledkom bude, že ľudia zaplatia viac a budú znášať ešte väčšie riziko,“ povedal Štefanec. 

Banky podľa Slovenskej bankovej asociácie v priemere zaplatia až 55 % zo svojho zisku na daniach a odvodoch. Budúcoročné odvodové vyplatenie 200 mil. eur bude mať podľa asociácie negatívny dopad na výšku kapitálu bánk, a tým aj na ich schopnosť poskytovať nové úvery. No ako uviedol minister financií Peter Kažimír, ak bude ohrozená kapitálová primeranosť viacerých bánk, budú reagovať zmenou zákona. Výkonný riaditeľ útvaru pre dohľad nad finančným trhom Národnej banky Slovenska Vladimír Dvořáček vidí v bankovom odvode riziká hlavne v jeho výške.

To, že sa do návrhu zahrnul aj odvod z retailových vkladov, je podľa Dvořáčka síce vyváženejšie a systémovejšie riešenie, no výška odvodu je podľa neho proticyklická, pretože aj niektoré stratové banky v týchto horších časoch tiež budú musieť platiť odvod. 

Banky sa budú podľa poslanca Jozefa Kollára (SaS) snažiť zvýšený odvod premietať do zvýšených poplatkov a nepomôže podľa neho ani vyhlásenie, že "budeme pokutovať“. V praxi je to podľa neho nevykonateľné. Podobný názor vyjadril aj Dvořáček z centrálnej banky. Preukázať, že konkrétne zvýšenie poplatku, je spôsobené odvodom, je podľa neho ťažké. Vláda totiž plánuje docieliť to, aby banky neprenášali na klientov dopad zo zavedenia odvodu. Pri porušení ustanovenia by dotknutá banka mala dostať pokutu do výšky 330 tis. eur, pri opakovanom porušení 660 tis. eur.

KDH: Vláda berie slovenským bankám a dáva španielskym

Slovenská vláda sa podľa opozičného KDH nepochopiteľne stará o zahraničné banky a škodí tým našim. "Cez zvýšenie bankového odvodu, ktoré schválil parlament, chce ročne od slovenských bánk vytiahnuť navyše 100 miliónov eur," upozornil podpredseda kresťanských demokratov pre verejné financie Miloš Moravčík.
Zároveň pripomenul, že vláda len v stredu schválila poskytnutie peňazí z dočasného eurovalu na ozdravenie španielskych bánk. "Slovenským bankám mínus 100 miliónov, španielskym plus miliarda. Vláda takto ohrozuje funkčnosť bankového systému na Slovensku a hazarduje s vkladmi ľudí," myslí si Moravčík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok