Pobrežie znečistila ropná škvrna. Hrozí, že zasiahne koralový útes

TA3 SITA
3.11.2019 09:28

Pobrežie Brazílie znečistila obrovská ropná škvrna. Podľa miestnej vlády pochádza z gréckej lode. Z tankera už uniklo okolo dvoch tisíc ton ropy. Panujú obavy, že by mohla zasiahnuť aj najväčší koralový útes v krajine.

Obrovská ropná škvrna, ktorá zamorila už 2 500 kilometrov brazílskeho pobrežia, pochádza z lode gréckej spoločnosti, ktorá prepravuje ropu z Venezuely do Juhoafrickej republiky. Oznámila to brazílska vláda. Polícia už medzičasom vykonala raziu v pobočke tejto spoločnosti v Riu de Janeiro.

Ropa unikla do mora podľa vlády v júli, pri brazílskom pobreží ju prvýkrát zaregistrovali 2. septembra. Z tankera podľa aktuálnych informácií uniklo okolo 2-tisíc ton ropy. Brazília už predtým ako pôvodcu ropnej škvrny označila Venezuelu, tá akúkoľvek zodpovednosť za haváriu odmietla. Ropná škvrna by mohla podľa brazílskych úradov zasiahnuť aj najväčší koralový útes v krajine, ktorý sa nachádza v oblasti súostrovia Abrolhos.

Podľa brazílskeho ministra obrany Fernanda Azevedu e Silvu sa ropná škvrna pohybuje pod hladinou oceánu a preto je veľmi náročné sledovať ju s pomocou satelitov, lietadiel či vrtuľníkov. Podľa neho armáda nedokáže predpovedať, ktoré oblasti ešte zasiahne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok