Výpadok príjmov v tohtoročnom rozpočte presiahne 250 mil. eur

SITA
26.7.2012 11:20

V tohtoročnom rozpočte bude oproti pôvodným plánom chýbať vyše 250 mil. eur. Informuje o tom vo štvrtok denník Pravda s odvolaním sa na aktualizovanú daňovú prognózu rezortu financií, ktorá bude oficiálne zverejnená až v piatok.

Výpadok príjmov v tohtoročnom rozpočte presiahne 250 mil. eur
ČTK

Podľa prognózy údajne výpadok na daniach a odvodoch oproti rozpočtu schválenému ešte bývalou vládou dosiahne v tomto roku 253 mil. eur.

Najväčší podiel na tomto výpadku má pritom daň z pridanej hodnoty, pri ktorej je výpadok 208 mil. eur. Štát tak podľa Pravdy vyberá na tejto dani menej napriek tomu, že aktuálne očakáva oproti februáru mierny nárast domácej spotreby. Vysvetlením môže byť nefungujúci daňový systém v úvode roka, kedy daniari nevedeli určiť neplatičov daní, zastavili sa daňové kontroly a hovorilo sa o sabotáži trestnoprávnej zodpovednosti, píše denník.

"Problémom je najmä nesúlad výberu dane z pridanej hodnoty s ekonomickým vývojom. Zrejme preto zvolilo ministerstvo opatrný prístup pri projekcii výberu dane z pridanej hodnoty na základe doterajších skúseností. Na to však bude potrebná hlbšia analýza, rozbor daňových priznaní, eventuálne na odstránenie problému daňových únikov úzka spolupráca s ministerstvom vnútra či políciou," cituje Pravda analytika ČSOB Mareka Gábriša.

Horší výber daní a odvodov v tomto roku naznačovala už daňová prognóza ministerstva financií z februára tohto roka. Oproti februáru sa však podľa Pravdy aktuálne výpadok na daniach a odvodoch prehĺbil o 164,8 mil. eur a spolu s miestnymi daňami a odvodmi do druhého dôchodkového piliera až o 207,3 mil. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok