Niektorí mysleli aj na obete Dunaja, uctili si ich pod hradom Devín

TA3 TASR
1.11.2019 21:21

Desiatky ľudí si prišli v piatok podvečer uctiť pod hradný kopec Devína obete Dunaja. Iniciatíva miestnych obyvateľov má už niekoľkoročnú tradíciu.

Niektorí mysleli aj na obete Dunaja, uctili si ich pod hradom Devín
TASR/Pavel Neubauer

"Pri kríži, kde sa zvykli modliť devínski lodníci, keď nastupovali na plavbu Dunajom, veľmi nebezpečnou riekou, sa stretli veriaci aj neveriaci, aby sa tu spolu pomodlili a pripomenuli si obete Dunaja," uviedol devínsky farár Marián Galanda.

Na svojich kolegov, ktorí zahynuli, zaspomínal aj bývalý pracovník Dunajplavby Stanislav Drdoš. Pripomenul doteraz najväčšiu tragédiu na tomto európskom veľtoku za posledné roky, pri ktorej prišli o život ôsmi slovenskí námorníci z tlačného remorkéra Ďumbier. Tá sa stala v októbri 1996.

Tragédia sa vtedy odohrala neďaleko elektrárne vo Viedni-Freudenau, keď sa tu potopil remorkér Ďumbier bývalej Slovenskej plavby dunajskej s jedným tlačným člnom. Na palube bolo vtedy deväť námorníkov, z ktorých sa jedného podarilo zachrániť, osem zahynulo. V ten večer boli na Dunaji mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky a krátko predtým sa dostala do takmer podobnej situácie slovenská osádka lode remorkéra Liptov.

Témy: Dunaj obeť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok