Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Trh batériových technológií na Slovensku je príležitosťou pre ekonomiku a priemysel

Trh batériových technológií na Slovensku  je príležitosťou pre ekonomiku a priemysel
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na Slovensku vznikol hodnotový reťazec vo výskume, vývoji a výrobe batérií, ktorý je jedinečný v Európe. Tvoria ho lídri priemyselných odvetví v strednej Európe. Odborníci z batériového priemyslu z celého kontinentu sa stretnú už 5. novembra v Bratislave.

Preteky v budovaní výrobných kapacít pre batérie v Európe sa už začali a Slovensko charakterizuje dobrá východisková pozícia. Ako krajina s výrobným zázemím pre automobily musí reagovať na svetový trend nahrádzania spaľovacích motorov elektrickými, v súvislosti so zavedením nových emisných noriem od roku 2020. Vybudovanie výrobného závodu pre batériové technológie bude strategickou výhodou pre krajinu už v blízkej budúcnosti.

V roku 2015 bolo vyrobených 1,9 miliónov elektromobilov, v roku 2020 ich bude už 9,3 miliónov a v roku 2025 dokonca až 30,7 miliónov (podľa analýzy Financial Times). Pre automobilky, z ktorých mnohé majú svoje výrobné závody v strednej Európe, budú kľúčové dve základné stratégie – zabezpečiť si vysokokvalitné zdroje surovín na výrobu batérií a zachytiť technológiu, ktorá im efektívne zabezpečí lacnú prevádzku ich vozidiel.

Európa v pretekoch v budovaní kapacít zatiaľ zaostáva, ale postupne znižuje svoju závislosť na ázijských výrobcoch batérií. Ak by sa trh naďalej vyvíjal ako doteraz, tak až traja z piatich hlavných výrobcov batérií pre elektromobily budú v roku 2021 z Číny (CATL – 41500 MWh/ročne, LG Chem – 36000 MWh/ročne, Tesla – 35000 MWh/ročne, BYD – 34000 MWh/ročne, Guoxuan High-Tech - 25000 MWh/ročne).

Ázijskí výrobcovia sa už teraz snažia expandovať do strednej a východnej Európy, hlavne kvôli znižujúcim sa dotáciám pre elektromobily v ich domovských krajinách. Na nové trhy sa začínajú orientovať aj ťažobné spoločnosti, ktoré vytvárajú nové ťažobné kapacity v Škandinávii a strednej Európe.

Elektromobily však nebudú jediným ťahúňom výroby batérií, agentúra Bloomberg vo svojej štúdii predpokladá, že inštalácia riešení pre ukladanie energie bude vzrastať exponenciálne, takmer stonásobne (z 9GW/17GWh v roku 2018 na 1095GW/2850GWh v roku 2040). Stane sa tak vďaka znižujúcim sa nákladom na batérie a rozmachu obnoviteľných zdrojov energie, ktoré potrebujú ukladať energiu počas výkyvov v jej výrobe. Ide najmä o vyvažovanie výkyvov vo výrobe energie v solárnych a veterných elektrárňach.

Členovia Slovenskej Batériovej Aliancie a ďalšie inštitúcie chcú pomôcť naštartovať európsky batériový priemysel na Slovensku, aby znížili výrobné ceny a uhlíkovú stopu, ktorá vzniká pri preprave surovín a batérií z Ázie.

Priemyselné spoločnosti a inštitúcie, ktoré sa združili na platforme Slovenskej Batériovej Aliancie sú súčasťou odvetvia priemyselnej produkcie, ktoré dosahuje viac ako 100 miliónové tržby a zamestnáva pol milióna zamestnancov (podľa údajov ŠUSR).

Výhľadovo môže trh batérií a riešení na ukladanie energie na Slovensku narásť rýchlejšie ako v okolitých krajinách, keďže dopyt po komponentoch mal do roku 2018 rastúcu tendenciu. Na Slovensku sa vyrobilo viac ako milión áut a takmer 24 miliónov elektrických motorov. Medziročná zmena objemu priemyselnej produkcie bola na Slovensku 4,3 %, výrazne vyššia ako priemer EU28, ktorý predstavoval 1,3 %.

Podľa štúdie Bloomberg New Energy Finance, európska výrobná kapacita v oblasti lítium-iónových batérií predbehne americkú už v roku 2023, pričom dosiahne nárast z 18 GWh na 198 GWh produkcie.

SBaA preto podporuje vytváranie nových priemyselných spojenectiev a akcelerátorov, ktoré majú urýchliť vývoj v oblasti batérií a ich výrobe. A o týchto témach sa bude diskutovať na prvom ročníku medzinárodnej konferencie Energy Manifest, ktorá bude 5. novembra tohto roku v Bratislave.

Ilustračné foto (Zdroj: Flowmon Shutterstock)

(Zdroj: Tlačová správa SBaA)