Generálny prokurátor po novej nahrávke zasiahol proti Trnkovi

TA3 TASR SITA
31.10.2019 11:52

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár po zverejnení videa, ktoré zrejme zachytáva Mariana Kočnera a Dobroslava Trnku pri inštalovaní skrytej kamery, zasiahol. Vydal rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora Trnku.

Dôvodom je začatie disciplinárneho konania. Informáciu potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Na internete sa v stredu objavil videozáznam, ktorý zrejme zachytáva bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a Mariana Kočnera, ako manipulujú so skrytou kamerou priamo v kancelárii GP. Čižnár naňho reagoval tým, že podľa neho presahuje hranice morálky a etiky. „Pre generálneho prokurátora SR Jaromíra Čižnára sa toto ťažko komentuje a presahuje to akúkoľvek nielen profesionálnu, ale i etickú, respektíve morálnu úroveň. Bude nevyhnutné zistiť obdobie, dokedy boli audiovizuálne prostriedky v kancelárii generálneho prokurátora inštalované. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár chce tiež ubezpečiť verejnosť, že takéto metódy nepoužíva, pretože k takémuto niečomu by sa nikdy neznížil,“ uviedla Predajňová.

O videu, ktoré má pochádzať z anonymného zdroja, informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Kočner na ňom zrejme pomáha Trnkovi s inštaláciou kamery, čo by potvrdzovalo podozrenia, že bývalý generálny prokurátor robil kompromitujúce nahrávky svojich návštev. Stretával sa s ľuďmi z justície, diplomatmi i politikmi. 

Čižnár pred dvoma týždňami tvrdil, že pozastaviť výkon funkcie Trnkovi v súčasnosti nie je možné, pretože dosiaľ nebolo vznesené obvinenie pre konkrétny trestný čin.

Video sa začína vetou„... ináč tak isto. Už teraz vlastne aj nahráva, sa mi zdá.“ Spočiatku na videu podľa ICJK počuť ruchy a sekretárku, ktorá varí kávu. Centrum v tejto súvislosti konštatuje, že kamera sa zjavne ocitla v Trnkovej kancelárii. „Sadni si tam,“ ozve sa hlas Mariana Kočnera a po necelej minúte sa objaví v zábere Trnka. ICJK pripomína, že ten bol od roku 1999 námestníkom generálneho prokurátora a od roku 2004 generálnym prokurátorom. Po chvíli si Trnka presadne. „Tu sedávame,“ povie Kočnerovi. Ten sa podľa opisu videa pokúša nastaviť kameru tak, aby bol v jej zábere prokurátor i miesto pre očakávaného návštevníka. „OK, teraz poď sem,“ inštruuje podľa centra Kočner Trnku a záber sa po niekoľkých sekundách skončí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok