Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický záhradník pokosí trávnik a zastrihne kríky aj ruže

Robotický záhradník pokosí trávnik a zastrihne kríky aj ruže
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nájsť si v dnešnej dobe čas na okrasnú záhradku býva náročné, no v budúcnosti by sa o ňu mohli starať aj roboty. Medzinárodný tím pod vedením vedcov z univerzity v Edinburghu totiž vyvinul prototyp záhradného robota, ktorí zvládne nielen kosenie trávy, ale aj prerezávanie ruží a okrasných kríkov.

V poslednej dobe si poľnohospodárske roboty získali veľkú pozornosť, no autonómne zariadenia navrhnuté napríklad pre zber ľadového šalátu alebo dokonca pre zber jemných malín, sú určené pre rozsiahle polia. Robotický záhradník je však niečo, čo by mohol využiť aj bežný človek. Prototyp záhradného robota s názvom Trimbot si musí pritom poradiť so všetkými druhmi navigačných výziev v členitom prostredí záhrad a zároveň musí mať veľmi presný a jemný dotyk, aby po zastrihnutí nevyzerali kríky ako keby ich niekto zmasakroval mačetou.

Trimbot je postavený na robotickej kosačke Bosch a je navrhnutý ako autonómny stroj, ktorý by mohol v budúcnosti pomáhať udržiavať komunálne priestory, fungovať ako robotický farmár a pomáhať zaneprázdneným, starším a lebo postihnutým ľuďom so starostlivosťou o ich záhradky. Aby to prototyp poháňaný batériou všetko zvládal, bol vybavený piatimi pármi stereo kamier pre 3D mapovanie okolitého priestoru a flexibilným robotickým ramenom s rôznymi nástrojmi.

Robotický záhradník Trimbot orezáva krík.

Pred začatím práce sa Trimbot naprogramuje s použitím hrubej mapy záhrady, ktorú potom systém počítačového videnia vylepšuje tak, aby pomohol robotovi k lepšej navigácii. Robot využíva pokročilé algoritmy, ktoré mu „hovoria“ veci, ako má vyzerať ideálny krík, čo mu pomáha pri jeho zastrihávaní alebo ako má prerezávať ruže vyhľadaním presného miesta na stonke rastliny, ktorá sa má zrezať. Robotické videnie pritom umožní robotovi pracovať vonku v meniacich sa svetelných a okolitých podmienkach.

Už len dúfať, že jedného dňa sa nainštaluje táto nová technológia do nejakej budúcej série automatických kosačiek Bosch alebo strojov od iného výrobcu.