Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ShadowCam pomáha autonómnym autám hľadať pohyb v tieni

ShadowCam pomáha autonómnym autám hľadať pohyb v tieni
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autonómne vozidlá rozpoznávajú svet okolo seba prostredníctvom laserov a kamier, pričom získané údaje sú spracované výkonnými počítačovými systémami, ktoré im pomáhajú vyhnúť sa kolíziám. Výskumníci z MIT však vyvíjajú systém, ktorý dokáže sledovať malé zmeny v tieni na zemi, aby nedošlo k incidentu s približujúcim sa objektom, ktorý sa náhle objaví spoza rohu.

Protikolízny systém včasného varovania vychádza z predchádzajúceho projektu ShadowCam, kde sa kamera namieri na podlahu a zaznamenáva zmeny intenzity svetla. Niektoré z týchto zmien môžu byť príliš malé na to, aby ich zachytilo ľudské oko, ale môže to byť prvá známka približujúceho sa objektu, či už vozidla alebo chodca, ktorý sa objaví z rohu.

Pôvodné riešenie používalo značky, ktoré boli prostredníctvom rozšírenej reality rozmiestnené po celej oblasti, aby pomohli hľadať pohyb v tieni. To však nie je príliš praktické pre aplikácie v reálnom svete. Inžinieri z MIT preto aktualizovali technológiu ShadowCam tak, aby prekrývaním skombinovala viacero snímok pre detekciu zmeny intenzity svetla. Systém pritom analyzuje pohyb kamery v reálnom čase tak, aby mohol použiť záchytné body v oblasti namiesto spoľahnutia sa na značky v rozšírenej realite.

Nový systém včasného varovania hľadá jemné rozdiely v cieľovej oblasti a podozrivým tieňom zosilní farby, aby zistil, či sa objekt spôsobujúci tieň pohybuje alebo nie. Ak sa objekt pohybuje, ShadowCam dá pokyn autonómnemu vozidlu, aby spomalilo alebo zastavilo.

Inžinieri z MIT vyvinuli systém ShadowCam pre autonómne vozidlá, ktorý sníma malé zmeny v tieni na zemi, aby určil, či sa spoza rohu nepribližuje pohybujúci sa objekt.

Tím z MIT doteraz testoval systém iba v interiéri, a to pri nízkych rýchlostiach a pri stálom osvetlení. Počas jedného testu sa autonómny invalidný vozík pohyboval smerom k rohu chodby, z ktorej vychádzali ľudia na cestu. Systém bol testovaný so značkami v rozšírenej realite AR a bez nich. Zistilo sa, že systém dosahuje v oboch prípadoch rovnakú úroveň presnosti pri klasifikácii pohybujúcich sa alebo stacionárnych objektov.

Systém ShadowCam bol tiež inštalovaný v autonómnom aute a testovaný v parkovacej garáži, ktorá simuluje podmienky jazdy v noci. Tím zistil, že doba detekcie približujúceho sa iného vozidla bola s použitím ShadowCam rýchlejšia o 0,72 sekundy ako v prípade použitia technológie LiDAR. Tento rozdiel môže zohrať dôležitú rolu najmä v rýchlej premávke, kde hrozí oveľa viac kolízií. Vďaka nastaveniu systému podľa špecifických svetelných podmienok v garáži sa v porovnaní s testami s invalidným vozíkom zlepšila presnosť klasifikácie objektov.

Práce na projekte ShadowCam pokračujú a výskumníci oznámili, že medzi ďalšie kroky bude patriť uvedenie systému do prevádzky v rôznych vnútorných, ale i vonkajších svetelných podmienkach, rovnako ako aj zlepšenie rýchlosti detekcie objektov v tieni.