Putin navštívi Budapešť, s Orbánom preberú i ekonomické témy

TA3 TASR
30.10.2019 06:39

Ruský prezident Vladimir Putin pricestuje v stredu do Budapešti na krátku pracovnú návštevu, v rámci ktorej sa stretne s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom. Súčasťou početnej delegácie bude aj minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Polícia už v utorok zaviedla v hlavnom meste mimoriadne bezpečnostné opatrenia, ktoré budú platiť až do stredy večera. Viaceré ulice uzatvorili, polícia avizovala dočasné zastavenie dopravy na jednotlivých úsekoch ciest a na mnohých miestach centra Budapešti platí zákaz parkovania. Niektoré autobusové spoje mestskej hromadnej dopravy budú premávať na skrátenej, prípadne zmenenej trase.

Analytička inštitútu Political Capital Dorka Takácsiová pre internetové vydanie denníka Blikk uviedla, že okrem dodávok zemného plynu budú Putin a Orbán rokovať aj o urýchlení projektu dostavby blokov jadrovej elektrárne v Paksi, ako aj o úvere, ktorý Maďarsko už roky spláca. Dôležitou témou má byť aj podpora kresťanov na Blízkom východe.

Internetové vydanie ľavicového denníka Népszava v súvislosti s návštevou poznamenalo, že úspechom Putinovej zahraničnej politiky je okrem spôsobovania problémov Európskej únii či washingtonskému kongresu aj uzatvorenie strategického partnerstva s Tureckom, čo vyvolalo nevôľu v rámci NATO. Putin sa s Orbánom v období rokov 2013 - 2018 stretol každý rok, päťkrát v Moskve a dvakrát v Budapešti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok