Poprední ekonómovia varujú: Eurozóna je pred kolapsom

TASR
25.7.2012 20:19

Prestížni európski ekonómovia sa obávajú, že eurozóne hrozí kolaps. Európa stojí podľa expertízy 17 popredných európskych ekonómov nad priepasťou a musí čo najrýchlejšie zreformovať menovú úniu.

Poprední ekonómovia varujú: Eurozóna je pred kolapsom
SITA

"Európa námesačne smeruje ku katastrofe nedozerných rozmerov," uvádza sa v správe, ktorú vydal americký Institute for New Economic Thinking a ktorú má k dispozícii nemecká agentúra DPA.
Ekonómovia, medzi ktorými sú aj dvaja poradcovia nemeckej vlády Peter Bofinger a Lars Feld, požadujú od vlád rýchle a radikálne reformy, aby predišli kolapsu.

Prvým opatrením, ktoré podľa nich treba prijať okamžite, by mal byť presun dlhu krízových krajín do zvláštneho amortizačného fondu so spoločným ručením, aby tieto štáty opäť získali manévrovací priestor. Tiež by mala viac začať intervenovať Európska centrálna banka (ECB). Dlhodobú transferovú úniu rovnako ako spoločné dlhopisy, takzvané eurobondy, odmietajú.

Vytvorenie amortizačného fondu na staré dlhy požadovala aj expertná skupina ekonomických poradcov nemeckej vlády, do ktorej patria aj Bofinger a Feld. Spolková vláda kancelárky Angely Merkelovej to však striktne odmietla a upozornila na klauzulu zakazujúcu, aby nejaká krajina eurozóny ručila za dlhy inej krajiny menovej únie. Feld pre Financial Times Deutschland uviedol, že vďaka vytvoreniu takéhoto fondu by zadlženosť krízou zasiahnutých štátov klesla na udržateľnú úroveň. "Uvideli by sme svetlo na konci tunela."


Feld považuje zhoršenie výhľadu ratingu Nemecka agentúrou Moody's za oprávnené. Požaduje tiež, aby Grécko zostalo v eurozóne, lebo jeho odchod by mohol ohroziť euro. Odmieta však nový záchranný program, ak Atény neplnia dohodnuté podmienky.
Nemecká vláda reagovala na varovanie ekonómov uvoľnene. "Spolková vláda nezdieľa názor, že Európa stojí na pokraji katastrofy," uviedol hovorca vlády Georg Streiter. "Je to jeden z mnohých názorov, ktorý berieme na vedomie."

Ekonómovia v analýze pod názvom "Zo slepej uličky - Cesta z krízy" požadujú rozsiahlu reformu menovej únie, ktorá by mala obnoviť dôveru v euro. Elimináciu starých dlhov musia podľa nich ešte viac než doteraz znášať spoločne všetky krajiny eurozóny. V krátkodobom horizonte je potrebné rozšíriť garančný rámec pre zadlžené štáty, ak plnia dohodnuté reformy.


V dlhodobom horizonte by mala vzniknúť banková únia, a potrebná bude aj rozsiahla reforma finančných trhov a vytvorenie mechanizmov na kontrolu fiškálnych politík. Ekonómovia tiež požadujú vytvorenie pravidiel pre riadený bankrot a vystúpenie z eurozóny pre krajiny, ktoré nedokážu plniť požiadavky fiškálneho paktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok