Banky povinne zavedú základný balík služieb za euro

TASR
25.7.2012 20:10

Bankovým domom od júla budúceho roka pribudne nová povinnosť. Za maximálne jedno euro budú musieť zaviesť základný balíček služieb pre sociálne znevýhodnených občanov. Novelu zákona o bankách dnes parlament definitívne schválil.

Banky povinne zavedú základný balík služieb za euro
ČTK

Cieľom je podľa rezortu financií zabezpečiť spotrebiteľom prístup k bežnému účtu a k základným platobným službám, pričom takýto postup odporúča aj Európska komisia. "Preto je nevyhnutné stanoviť zásady prístupu k základnému platobnému či bežnému účtu a k základným platobným službám, pričom tento prístup je kľúčovým prvkom podpory sociálneho začlenenia," konštatuje.

Keďže ide o podporu znevýhodnených občanov, nebude môcť mať účet každý, ale iba ten, kto splní podmienky. Čestne musí vyhlásiť, že jeho mzda nie je vyššia ako minimálna a nemôže mať ku dňu podania žiadosti o založenie účtu zriadený bežný, vkladový účet alebo peňažný vklad potvrdený vkladnou knižkou. Následne dostane za jednotnú vládou stanovenú sumu balík služieb vrátane vkladov, výberov, bezhotovostných prevodov či vydania medzinárodnej debetnej platobnej karty.

Počas rozpravy v pléne bankový balík kritizoval opozičný poslanec Jozef Kollár (SaS), označil ho za "bohapustý čistý marketing". "Dopadne to tak, ako s tým bankovým balíkom, keď ste boli prvýkrát vo vláde," odkázal vládnemu Smeru-SD. Vysvetlil, že nastavenie produktu je také limitujúce, že pri nízkom príjme a vyššom počte transakcií môže naň klient stratiť nárok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok