Danko v Prahe rokoval o prepojení NKÚ a parlamentu. Vidí dve cesty

TA3 SITA
29.10.2019 14:13

Predseda parlamentu Andrej Danko sa v Prahe stretol so šéfom Poslaneckej snemovne Radkom Vondráčkom. Rokovali o rozšírení právomocí českého Najvyššieho kontrolného úradu. V delegácii boli preto aj riaditelia kontrolných úradov oboch krajín, Miloslav Kala a Karol Mitrík.

Prepojenie Najvyššieho kontrolného úradu s parlamentom má podľa Danka dve možné podoby. Slovensko potrebuje buď v príslušnom zákone o NKÚ doplniť povinnosť prerokovania nálezov úradu na pôde národnej rady, alebo druhou možnosťou je zriadiť osobitný parlamentný kontrolný výbor, konštatoval po rokovaní na pôde Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky predseda NR SR.

Rokovanie sa sústredilo na fungovanie Kontrolného výboru Poslaneckej snemovne a vzniku obdobného výboru v slovenskom parlamente. Za slovenskú stranu sa ho zúčastnil aj predseda NKÚ SR Karol Mitrík a za českú stranu prezident NKÚ ČR Miroslav Kala.

Predseda Kontrolného výboru Poslaneckej snemovne Roman Kubíček konštatoval, že kontrolný výbor nie je strašiakom národnej rady, ale jej partnerom, aby kontrola verejných financií bola vykonávaná správne. Zároveň, ako dodal Kubíček, slovenský NKÚ má oveľa väčšie kompetencie ako Najvyšší kontrolný úrad ČR. Kontrolní výbor Poslaneckej snemovne českého parlamentu funguje 14 rokov. V českom výbore majú väčšie zastúpenie opozičné strany a výbor rokuje za účasti verejnosti i zástupcov kontrolného úradu.

Predseda NKÚ Karol Mitrík začiatkom augusta avizoval, že chce na pôde parlamentu zriadiť kontrolný výbor. V reakcii na to Danko uviedol, že na poslaneckom grémiu na jeseň navrhne, aby bol NKÚ prepojený s parlamentom. Iniciatívu privítali aj opoziční poslanci, napríklad Martin Klus či Martin Fedor. Podľa Fedora by bolo tiež žiaduce posilniť kompetencie NKÚ a rozšíriť dohľad aj na kontrolu hospodárenia napríklad slovenských tajných služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok