Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Flare Audio Zero: Prvé ekologické prémiové reproduktory na svete

Flare Audio Zero: Prvé ekologické prémiové reproduktory na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Flare Audio vytvorila modelový rad reproduktorov Zero, ktoré sú označované ako prvé ekologické prémiové reproduktory na svete. Na ich konštrukciu sa používa recyklovaný papier a všetok odpad sa vracia do papierne na opätovné použitie. Papier pritom drží na mieste pomocou hliníkových plechov a opäť všetok prebytok, ktorý vznikne pri obrábaní, je recyklovaný.

Spoločnosť Flare Audio tvrdí, že na výrobu „používa papier z anglickej papierne, ktorá dodáva šedú papierovú dosku z recyklovaného papiera. Do nej sa potom vyrazia malé vírivé otvory a vzniknutý odpad sa vracia späť do papierne, čím sa vytvára dokonalá synergia a nulový odpad. Vonkajšie kovové platne sa opracovávajú z pevných dosiek hliníka. Akýkoľvek odpad z procesu obrábania sa recykluje, čo opäť prispieva k nulovému odpadu.“

Ekologické prémiové reproduktory Flare Audio Zero.

Namiesto tradičnej reproduktorovej skrinky je teda konštrukcia reproduktorov Zero tvorená dvomi hliníkovými obrubami, ktoré zvierajú 2 milimetre hrubé perforované dosky z recyklovaného papiera, aby sa stali „rovnako tvrdými ako betón“. V každom reproduktore je pritom vyrazených 1 400 otvorov, v ktorých sa víri vzduch. Tieto drobné „víriče“ by mali zachytávať zvuk, ale prepúšťať vzduch, čím pomaly uvoľňujú tlak a umožňujú voľný pohyb meniča v reproduktore. Výsledkom je krištáľovo čistá a presná reprodukcia zvuku. Na konci životnosti sa potom dajú reproduktory úplne recyklovať.

Ekologické prémiové reproduktory Flare Audio Zero.

Modelový rad ekologických prémiových reproduktorov Flare Audio Zero obsahuje reproduktory v troch veľkostiach, ktoré môžu byť dodávané v 16 rôznych farebných variáciách. Cena reproduktoru Zero 8.1 s rozmermi 290,5 x 190 mm je 1 999 GBP (približne 2 312 EUR), model Zero 12 a 12 B meria 425 x 190 mm a stojí 2 999 GBP (asi 3 467 EUR) za kus, zatiaľ čo model Zero 21 má rozmery 735 x 365 mm a jeho cena bola stanovená na 5 999 GBP (okolo 6 937 EUR). Reproduktory môžu byť vyskladané do rôznych konfigurácií a farebných kombinácií, s možnosťou zostavy viacerých reproduktorov s cenou od 9 499 GBP (približne 10 985 EUR).

Určite to nie je lacná zábava, no pôvodný reproduktor z projektu Zero, ktorý bol vydaný pred štyrmi rokmi, mal astronomickú cenu až 250 000 GBP (asi 289 231 EUR). V porovnaní s ním je teda nový modelový rad relatívne lacný, aspoň v ponímaní niektorých audiofilov.

Ekologické prémiové reproduktory Flare Audio Zero.