Premiér prijal veľvyslancov, kritizoval predĺženie moratória

TA3 SITA
29.10.2019 11:14

Predseda vlády Peter Pellegrini prijal na úrade vlády veľvyslancov krajín EÚ. Stretnutie vo forme pracovných raňajok sa uskutočnilo na základe iniciatívy fínskeho predsedníctva EÚ a bolo venované slovenským a európskym témam i krízovej situácii na sýrsko-tureckej hranici. Veľvyslanci sa premiéra pýtali aj na predĺženie moratória na volebné prieskumy.

Premiér prijal veľvyslancov, kritizoval predĺženie moratória
https://boards.wetransfer.com

V súvislosti so situáciou v SR veľvyslanci vysoko ocenili dosiahnuté ekonomické výsledky Slovenska, aktivity súčasnej vlády v posilňovaní právneho štátu a pokrok vo vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s predložením návrhu obžaloby na súd. V otázke brexitu sa premiér SR vyjadril za flexibilné predĺženie do 31. 1. 2020 s cieľom dokončiť riadený proces vystúpenia UK z EÚ.

Predsedu vlády sa veľvyslanci pýtali aj na predĺženie moratória na volebné prieskumy, ktoré v pondelok schválil parlament hlasmi poslancov Smeru-SD, SNS a ĽSNS Mariana Kotlebu. Premiér túto novinku kritizoval. „Dnes som mal pracovné raňajky s veľvyslancami Európskej únie a pýtali sa na to, že čo to vlastne je. Odpoviem vám tak, ako som odpovedal pánom veľvyslancom. Ja sa budem vždy tešiť, keď Slovensko bude patriť k top krajinám, ale určite v iných oblastiach, akou je táto,“ povedal Pellegrini pri príchode do centrály strany Smer-SD, ktorá sa má zaoberať ďalším pôsobením podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Ten údajne intenzívne komunikoval s Marianom Kočnerom, ktorý čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

V rámci diskusií o viacročnom finančnom rámci na roky 2021 - 2027 premiér SR vyzval na prijatie ambiciózneho rozpočtu s cieľom udržať tradičné (kohézia, poľnohospodárstvo), ale aj nové politiky (klimatické zmeny, migrácia, digitálna agenda). Peter Pellegrini sa opätovne kriticky vyjadril k absencii konsenzu lídrov EÚ zahájiť prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok