Masaker v Iraku. Na demonštrantov zaútočili maskované jednotky

TA3 TASR
29.10.2019 10:43

Osemnásť ľudí zomrelo a viac než 800 utrpelo zranenia počas utorňajšieho nočného zásahu irackých bezpečnostných síl voči protestujúcim v irackom šiitskom posvätnom meste Karbalá.

Pri zásahu maskovaných členov bezpečnostných zložiek utrpelo podľa zdravotníckych zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, zranenia 865 ľudí. Desiatky protestujúcich sa podľa očitých svedkov nachádzali v stanovom mestečku, ktoré si postavili na námestí v Karbale, keď na nich z auta idúceho okolo spustili paľbu.

K útoku došlo po tom, ako Iračania už piaty deň po sebe vyšli do ulíc, aby protestovali proti korupcii vo vláde, stagnácii ekonomiky a zlej úrovni verejných služieb.

Účastníci protivládnych protestov, ktoré sa vo viacerých irackých mestách obnovili v piatok, požadujú odstúpenie irackej vlády, rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb. Bezpečnostné zložky rozháňajú zhromaždené davy slzotvorným plynom, horúcou vodou, zábleskovými granátmi či obuškami. Zásahy poriadkových síl si od piatka okrem najnovších obetí v meste Karbalá vyžiadali najmenej 72 mŕtvych. Počas predchádzajúcej vlny protestov začiatkom októbra prišlo o život najmenej 149 ľudí.

Témy: Irak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok