Glváč bude pre Kočnera čeliť odvolávaniu, zišlo sa vedenie Smeru

TA3 TASR SITA
29.10.2019 07:28

Predseda NR SR Andrej Danko zvolal mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú iniciovala opozícia s cieľom odvolať z funkcie podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Dôvodom je jeho údajná komunikácia s Marianom Kočnerom cez aplikácie Threema a Viber. V súvislosti s kauzou sa zišlo aj vedenie Smeru-SD.

Opozícia sa na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína o 15:00, pokúsi odvolať Martina Glváča z funkcie podpredsedu snemovne. Ešte pred mimoriadnou schôdzou zasadne koaličná rada, na ktorej by mal Smer-SD informovať o svojom stanovisku. Dôvodom Glváčovho odvolávania je jeho údajná komunikácia s Marianom Kočnerom cez aplikácie Threema a Viber. Glváč si v Threeme údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Opoziční poslanci odovzdali podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu v piatok.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od minulého pondelka. Komunikácia medzi podpredsedom parlamentu a obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Marianom Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil líder opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijak nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom Kočnerom sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian Kočner aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Predseda koaličnej strany Most-Híd Béla Bugár v pondelok uviedol, že ak senát Špecializovaného trestného súdu pripustil Threemu ako dôkaz, Glváč by mal z postu odísť. Smer-SD by mal túto situáciu riešiť.

Komunikácia medzi podpredsedom parlamentu a obžalovaným Marianom Kočnerom cez Threemu mala podľa Denníka N prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil líder opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok