Bruselský súd odložil pojednávanie s katalánskym expremiérom

TA3 TASR
29.10.2019 12:33

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont v utorok oznámil, že bruselský súd odložil pojednávanie vo veci zatykača, ktorý na neho v októbri vydalo Španielsko žiadajúce jeho vydanie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bruselský súd odložil pojednávanie s katalánskym expremiérom
SITA/AP

Súd sa bude touto záležitosťou zaoberať 16. decembra, povedal Puigdemont novinárom v belgickej metropole, kde žije v exile. Tretí európsky zatykač na Puigdemonta bol vydaný 14. októbra, keď španielsky najvyšší súd odsúdil deviatich z dvanástich katalánskych lídrov. Vymeral im tresty odňatia slobody v trvaní od deväť do 13 rokov.

Po zorganizovaní referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra 2017, ktoré španielska justícia označila za neplatné, katalánski separatisti 27. októbra toho istého roku vyhlásili nezávislú katalánsku republiku, čo viedlo k najhoršej ústavnej kríze v Španielsku od konca diktatúry generála Francisca Franca.

Puigdemont, hlavný aktér politických snáh o osamostatnenie Katalánska, koncom októbra 2017 opustil Španielsko, aby unikol súdnemu konaniu a uväzneniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok