Filipíny zasiahlo zemetrasenie, vystrašení ľudia vybiehali do ulíc

TA3 TASR
29.10.2019 06:25

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo ostrov Mindanao v južnej časti Filipín. Tlačové agentúry AFP a AP to uviedli s odvolaním sa na miestne úrady a údaje americkej geologickej služby USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete. Úrady hlásia najmenej jednu obeť.

Jeden človek prišiel o život a desiatky ďalších utrpeli zranenia počas zemetrasenia Úrad civilnej ochrany oznámil, že v juhofilipínskej provincii Južné Cotabato podľahol 66-ročný muž zraneniam, ktoré pravdepodobne utrpel po zásahu padajúcim objektom. Ďalší 30-ti ľudia sa zranili, keď utekali zo svojich príbytkov, z kancelárií či nákupných stredísk. Viac ako desiatka ľudí utrpela zranenia aj v iných častiach ostrova.

Vystrašení tamojší obyvatelia vybiehali v panike do ulíc. USGS pôvodne informovala, že zemetrasenie malo magnitúdu 6,8 s tým, že vznik vĺn cunami nehrozí. Filipínsky seizmologický inštitút uviedol, že epicentrum bolo vzdialené približne 25 kilometrov severovýchodne od mesta Tulunan v provincii Cotabato v hĺbke približne sedem kilometrov. Starosta mesta Reuel Limbungan informoval o poškodení radnice.

V polovici októbra si zemetrasenie s magnitúdou 6,4 v tejto oblasti vyžiadalo životy najmenej piatich ľudí. Zničené boli desiatky budov. Filipíny často sužujú zemetrasenia vzhľadom na ich polohu v tzv. Ohnivom kruhu, ktorý je zónou silnej seizmickej a vulkanickej činnosti, obkolesujúcou Tichý oceán. V roku 1990 otrasy s magnitúdou 7,7 usmrtili na severe tejto krajiny takmer 2000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok