Vodcu IS vraj pochovali do mora, časom zverejnia videá zo zásahu

TA3 TASR
29.10.2019 00:49

Vodcu džihádistickej organizácie Islamský štát abú Bakra Baghdádího, ktorý zahynul cez víkend pri špeciálnej operácii amerických síl v Sýrii, už pochovali. Informáciu poskytol predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov Mark Milley. Nechcel však potvrdiť správy, že Baghdádího pochovali do mora.

Vodcu IS vraj pochovali do mora, časom zverejnia videá zo zásahu
SITA/AP

Našli ho v tuneli

Milley tiež na tlačovom brífingu v sídle amerického ministerstva obrany oznámil, že americké sily zajali pri akcii dvoch mužov. "Pri operácii boli v objekte zajatí dvaja dospelí muži, živí," uviedol Milley na tlačovom brífingu v sídle amerického ministerstva obrany. "Nachádzajú sa vo väzbe a v dobre stráženom zariadení," dodal Milley. Odmietol však poskytnúť ďalšie podrobnosti o totožnosti zajatcov a aj to, ako boli s Baghdádím prepojení.

Špeciálne sily Spojených štátov podnikli zo soboty na nedeľu raziu na severe Sýrie, ktorá viedla nielen k smrti vodcu IS Baghdádího, ale zabili aj značný počet jeho bojovníkov. "Keď americké sily objekt čistili, Baghdádího našli skrývať sa v tuneli. Pri zásahu ho zahnali do kúta a skončil tak, že odpálil svoju vestu s výbušninami," informoval novinárov Milley. Pozostatky vodcu IS potom previezli do bezpečného zariadenia na potvrdenie jeho totožnosti pomocou forenzných testov DNA, uviedol Milley. "Ostatkov sme sa zbavili, je to ukončené. Zaobchádzali sme s nimi, ako treba," doplnil.

Baghdádího údajne pochovali do mora, tak ako vodcu medzinárodnej teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, keď ho špeciálne americké sily v roku 2011 zabili v Pakistane pri podobnej akcii s helikoptérami. Milley tieto správy nechcel potvrdiť. Milley nepotvrdil ani opis Baghdádího správania v posledných chvíľach svojho života - podľa prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa Baghdádí "kňučal a plakal".

Mal na sebe samovražednú vestu

Milley povedal na brífingu novinárom, že nevie, kto bol zdrojom týchto Trumpových informácií, ale myslí si, že prezident sa rozprával "priamo s členmi útvaru". Predseda zboru náčelníkov štábov však potvrdil, že niektoré videozábery z operácie budú zverejnené, keď prejdú procesom odtajnenia.

Baghdádí zahynul počas víkendovej operácie amerických síl na severozápade Sýrie. Podľa Trumpa odpálil na sebe samovražednú vestu počas úteku pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj tri svoje deti. Operácia sa odohrala pri malej dedine Báríšá v horskej oblasti v provincii Idlib, iba päť kilometrov od sýrsko-tureckej hranice. Nástupcom Baghdádího na čele IS sa stal bývalý vojak z Iraku Abdalláh Kardáš, známy ako hádží Abdalláh Afarí.

Akcia bola pomenovaná po Kayle Muellerovej, 26-ročnej humanitárnej pracovníčke, ktorá sa stala jedným z viacerých Američanov, zabitých v zajatí IS. Muellerovú uniesli v roku 2013 v severnej Sýrii počas návštevy nemocnice. Americkí predstavitelia potvrdili jej smrť v roku 2015. Údajne bola osobnou "otrokyňou" Baghdádího, ktorý ju viackrát znásilnil. Jej telo sa nikdy nenašlo.

Často menil miesta

Sýrsky kurdský tajný agent vzal spodnú bielizeň abú Bakra Baghdádího, aby bolo možné overiť jeho totožnosť pomocou DNA ešte pred americkou špeciálnou operáciou, pri ktorej tento vodca IS cez víkend zahynul. Uviedol to kurdský predstaviteľ identifikovaný ako Polat Can. Tento vplyvný poradca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl zverejnil podrobnosti o špionážnej činnosti, ktorá vyústila do spomínanej špeciálnej operácie. "Od 15. mája sme pracovali spoločne s americkou Ústrednou spravodajskou službou (CIA) na sledovaní Baghdádího a pozorne sme ho monitorovali," spresnil poradca. "Baghdádí menil miesta pobytu veľmi často," uviedol Can a dodal, že spriaznenej osobe sa podarilo dostať do domu, kde sa vodca IS podľa dostupných informácií skrýval.

"Náš vlastný zdroj, ktorému sa podarilo dostať k Baghdádímu, priniesol jeho spodnú bielizeň, aby sa mohol urobiť test DNA a aby sme sa mohli (stopercentne) uistiť, že dotyčná osoba je samotný Baghdádí,"napísal poradca na Twitteri.

Zdôraznil, že operácia Spojených štátov, pri ktorej v severozápadnej sýrskej provincii Idlib zahynul Baghdádí, bola do veľkej miery výsledkom špionážnej práce SDF, hoci turecká ofenzíva proti Kurdom spustená 9. októbra akciu oddialila. "Náš špionážny zdroj sa podieľal na akcii zaslaním súradníc, nasmerovaním zoskoku (z vrtuľníkov), účasťou na akcii a na jej úspešnom priebehu až do poslednej minúty," uviedol Can.

Prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý smrť najhľadanejšieho muža na svete v nedeľu oznámil, sa poďakoval sýrskym kurdským silám "za určitú podporu, ktorú dokázali poskytnúť", ale nespresnil to. Trump povedal, že test DNA urobený v teréne potvrdil totožnosť Baghdádího, a poďakoval aj Turecku, Iraku, Sýrii a Rusku za spoluprácu. Americké ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že Baghdádího telo už zhodili do mora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok