Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová séria Hi-Fi zariadení Yamaha poteší náročných poslucháčov

Nová séria Hi-Fi zariadení Yamaha poteší náročných poslucháčov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvým kvalitným audio zariadením, ktoré sa hrdilo označením Hi-Fi, bol Hi-Fi prehrávač Yamaha z roku 1954. Japonský výrobca stavia na tomto dedičstve a vydáva sériu 5000, ktorá obsahuje audio zariadenia „navrhnuté pre vášnivých a najnáročnejších audiofilov“.

Po ôsmich rokoch výskumu a vývoja integroval najväčší výrobca hudobných nástrojov svoj koncept True Sound do novej série vlajkových lodí audio zariadení, ktoré sú navrhnuté tak, aby spolupracovali ako kompletný systém. Technológia True Sound sa pritom snaží „reprodukovať zvuk tak, aby si ho mohol poslucháč vypočuť presne tak, ako to zamýšľal umelec. Hudba ho teda obklopuje tak, akoby bol na živom koncerte“.

Gramofón Yamaha GT-5000.

Do série 5000 patrí v prvom rade gramofón GT-5000, pričom „GT“ v jeho názve má vyjadrovať „gigantický a úžasný (Gigantic and Tremendous)“. Gramofón má krátke rovné rameno z hliníka, obaleného uhlíkovým vláknom a meďou, vonkajší tanier s váhou 5,22 kg a 2 kg vnútorný tanier. Presnosť otáčok prostredníctvom remeňového pohonu zabezpečí kryštálom riadený 24-pólový dvojfázový synchrónny elektromotor. To všetko je vložené v ťažkej drevenej skrinke v klavírovo čiernej farbe, ktorej cena je 7 999,95 dolárov. Dostupnosť je naplánovaná na začiatok roku 2020.

Už teraz je však k dispozícii predzosilňovač C-5000, ktorý ponúka plne vyvážené diskrétne obvody, duálne toroidné transformátory pre pravý a ľavý kanál, či patentovaný plávajúci dizajn pre phono EQ, vstupný a linkový zosilňovač, ktorý zo signálu odstraňuje vplyvy spôsobené rušením uzemnenia. Nový predzosilňovač C-5000 sa predáva za 9 999,95 dolárov.

Predzosilňovač Yamaha C-5000.

Za rovnakú cenu ako predzosilňovač C-5000 je k dispozícii aj výkonový zosilňovač M-5000, ktorý má tiež dizajn plávajúceho a symetrického zosilňovača, ktorý minimalizuje energetické straty a dosahuje nízkej impedancie. Obrovský toroidný transformátor, blokové kondenzátory a chladič boli mechanicky pripevnené k rámu, aby eliminovali akékoľvek vibrácie, ktoré by mohli spôsobiť rušenie signálu. Zosilňovač má okrem čisto mosadzných konektoroch pre reproduktory aj RCS a XLR vstupy. Analógové ukazovatele sú umiestnené za sklom Asahi.

Výkonový zosilňovač Yamaha M-5000.

Posledným členom série vlajkových zariadení 5000 sú regálové reproduktory NS-5000, ktorých výškové, stredové aj basové membrány sú vyrobené zo syntetického vlákna nazývaného ako Zylon. Spoločnosť Yamaha tvrdí, že to dodáva reproduktorom „mimoriadnu akustickú rýchlosť a schopnosť reprodukovať aj tie najjemnejšie detaily zvuku bez ostrého rezonančného vrcholu, ku ktorému dochádza pri použití tvrdších materiálov.

Reproduktorové skrinky sú vyrobené z japonskej brezy s povrchovou úpravou v klavírne čiernej farbe. Yamaha tiež pridala komory na potláčanie rezonancie, ktoré odstránia nežiaducu rezonanciu v stredoch a výškach.

Regálové reproduktory NS-5000 sa začnú predávať koncom tohto mesiaca za cenu 14 999,95 dolárov.

Regálové reproduktory Yamaha NS-5000.