Vznikne nový typ diaľničnej známky, zmeny schválili poslanci

TA3 TASR SITA
28.10.2019 12:22

Poslanci NR SR schválili zavedenie 365-dňovej diaľničnej známky. Tá bude platiť nielen do konca kalendárneho roka, ale 365 dní, odkedy si ju vodič zakúpi. Návrh predložila poslankyňa Irén Sárközy (Most-Híd) formou pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o cestnej premávke.

Vznikne nový typ diaľničnej známky, zmeny schválili poslanci
SITA/AP

Technický rok

"Účelom návrhu je zavedenie dodatočného typu ročnej diaľničnej známky na 365 dní popri ponechaní možnosti platnosti diaľničnej známky na kalendárny rok. Dôvodom predloženého návrhu je snaha poskytnúť užívateľom vymedzených úsekov pozemných komunikácií, ktorí sa rozhodnú uhradiť diaľničnú známku v priebehu kalendárneho roka, napríklad uprostred neho, rovnako dlhú možnosť využívať diaľničnú sieť na Slovensku," vyplýva zo spoločnej správy k novele zákona o cestnej premávke.

Zavedenie aj tzv. technického roka platnosti ročnej diaľničnej známky predstavuje podľa materiálu pozitívny krok smerom k užívateľom vymedzených úsekov. Dôvodom účinnosti novej diaľničnej známky od 1. februára 2020 je to, že súčasná ročná diaľničná známka je platná od 1. januára príslušného roka do 31. januára nasledujúceho roka.

Ak dvaja robia to isté

Návrh na zavedenie diaľničnej známky aj na 365 dní, bez ohľadu na dátum jej zakúpenia, avizovalo ministerstvo dopravy a strana Most-Híd 8. októbra. Namiesto zmeny zákona o diaľničnej známke sa však dohodli s ministerstvom vnútra na príslušnej úprave zákona o cestnej premávke. Vodiči si budú môcť vybrať dátum, kedy si 365-dňovú známku zakúpia. Poslankyňa za Most-Híd Irén Sárközy povedala, že opozičné návrhy na okamžité a úplné zrušenie klasickej ročnej známky neboli správne a priniesli by chaos.

"Preto som sa rozhodla iniciovať spolu s ministerstvom dopravy riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým," informovala Sárközy. "Ľudia si nakupovali diaľničné nálepky v júli, auguste alebo septembri a platili do 31. januára. Ľudia pociťovali nespravodlivosť. Prichádzame ako prví s diaľničnými známkami, ktoré budú zavedené na technický rok," uviedla poslankyňa. Ak si teda niekto kúpi známku napríklad v júli, bude platiť nasledujúcich 365 dní a už nie iba do 31. januára.

Zavedenie ročnej známky navrhovala viackrát v parlamente strana Sloboda a Solidarita, ale poslanci za koalíciu, vrátane Mosta-Híd to nepodporili. Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most-Híd) vyzval vodičov k zodpovednosti, aby pri nákupe novej známky vždy nechali na seba kontaktné údaje. "Iba tak môžu byť v budúcnosti automaticky upozornení, že sa im končí jej platnosť a pomôže im to vyhnúť sa pokute z nepozornosti." Ak dvaja robia to isté, nie je to vždy to isté, poznamenal minister v súvislosti s návrhmi opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok