Kalavská bojovala za veľkú reformu. Požiadali ju, aby ju stiahla

TA3 TASR
28.10.2019 15:18

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská bola požiadaná o to, aby stiahla niektoré zákony, medzi nimi aj zákon o reforme nemocníc, tzv. stratifikácii, a to niekoľko minút pred hlasovaním. Dôvodom bolo, že pre ne nie je zabezpečená dostatočná politická podpora. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Poslanci tak o reforme nemocníc rozhodnú až na ďalšej schôdzi.

Hľadala podporu u všetkých

"Ministerka zdravotníctva SR bojovala za stratifikáciu a hľadala podporu pre túto reformu naprieč celým či už odborným, alebo politickým spektrom. Do dnešného dňa sa snažila hľadať podporu pre zákon," komentovala. Dodala, že Kalavská svoj krok bude bližšie komentovať v utorok 29. októbra.

Predseda národnej rady Andrej Danko uviedol, že si pred pondelkovým rokovaním parlamentu overil, či ministerka zdravotníctva súhlasí s presunutím hlasovania o reforme nemocníc. Pripustil, že by sa o návrhu mohlo rozhodnúť ešte v tomto volebnom období.

SaS viní premiéra Pellegriniho

Stratifikácia je rozumná vec, bola na nej zhoda v radoch odborníkov, poslanci sa dohodli na prípadnom odstránení prípadných nedostatkov. Preloženie hlasovania je zlyhaním premiéra Petra Pellegriniho. V pondelok to vyhlásili predseda SaS Richard Sulík a poslankyňa za stranu Jana Cigániková. "Stratifikácia je rozumná vec. Dnes sa operuje všade všetko," poznamenal Sulík s tým, že reforma nemocníc by mala problematiku vyriešiť a zabezpečiť lepšiu starostlivosť. Skonštatoval, že preloženie hlasovania je tiež zlyhaním premiéra Petra Pellegriniho. Sulík dodal, že posunutím hlasovania sa znížila šanca, že sa reformu podarí presadiť.

Cigániková pripomenula, že stratifikácia mala znížiť opakovanosť operácií a vyriešiť viaceré problémy. Poukázala na to, že odborníci súhlasia s tým, že reforma nemocničnej siete je potrebná. Dodala, že sa na tom zhodli opoziční aj niektorí koaliční poslanci, pričom boli ochotní v druhom čítaní pracovať na odstránení potrebných nedostatkov. "Po tom všetkom, čo ministerka absolvovala, stopol stratifikáciu šéf ministerky Kalavskej Peter Pellegrini," tvrdí Cigániková.

Poslanci mali v pondelok hlasovať o tom, či podporia reformu nemocníc zahrnutú v novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a posunú ju do druhého čítania. Hlasovanie však presunuli na nasledujúcu schôdzu. V pléne o tom informoval predseda parlamentu Danko s tým, že o to požiadala ministerka Kalavská. Reforma nemocníc, čiže vládna novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, má pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice by mali podľa návrhu postupne nastaviť kritériá, ktoré to mali zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Novela sa nachádza v prvom čítaní.

Reforma nemocníc, čiže vládna novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, má pacientom priniesť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť meranú cez lepšie výsledky liečby. Nemocnice by mali podľa návrhu postupne nastaviť kritériá, ktoré to mali zabezpečiť, ako napríklad minimálny počet výkonov za rok. Novela sa nachádza v prvom čítaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok